V pričakovanju svetovnega pokala v spustu - čez dobra dva meseca se dvakrat ustavi na našem koncu sveta - smo zopet lahko veseli, da imamo dva slovenska tekmovalca pri svetovnem vrhu - Moniko Hrastnik (Team Dorval AM) in Jureta Žabjeka (Unior/Devinci Factory Racing). Pred začetkom sezone sta na 13. in 17. mestu lestvice UCI.

Monika in Jure se vso sezono preganjata po svetu v dresih svojih poklicnih ekip, dres državne reprezentance pa oblečeta na evropskem in svetovnem prvenstvu. Za mlade tekmovalce, da še kdo od njih pride na takšno raven, so mednarodni reprezentančni nastopi še pomembnejši. Najmočnejše kolesarske zveze imajo tudi v spustu resne mladinske pogone marsikdo svoje nadobudneže pripelje tudi na dirke svetovnega in evropskega pokala.

Pri modro-zelenih (slovenska reprezentanca) v svojih načrtih omenjajo le svetovno in evropsko prvenstvo, pa še slednje je tako kot skoraj vsako leto tudi letos v zraku. Evropska kolesarska zveza je renome nekdaj velikega tekmovanja že uspešno uničila in tudi letos bomo pozno dobili datum in lokacijo, oboje verjetno ne optimalno.

Nastope mladih je Odbor za gorsko kolesarstvo Kolesarske zveze Slovenije še podpiral v sezoni 2018. Lani pa ... "Lani sta bila oba nastopa na prvenstvih draga, evropsko je bilo na Portugalskem, svetovno pa v Kanadi, zato za to žal ni bilo denarja," pojasni selektor za spust Miha Jakopič. "Sam sem dal podporo nastopom mladih na evropskem pokalu letos v proračun, a sredstev s Fundacije za šport in Ministrstva še ni in ne vemo, koliko jih bo."


Jure Žabjek, foto Grega Stopar

Kandidati so …

Selektor Miha Jakopič ima seznam tekmovalcev, ki bodo znotraj kvot in še bolj znotraj proračuna zveze kandidirali za nastop na prvenstvih.

Med člani so to Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing), Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) v svoji prvi članski sezoni, Luka Berginc (KK Črn trn) in Rudi Pintar (Sinter Brakes Team), med članicami pa Monika Hrastnik (Dorval AM).

Med mladinci se bodo za nastop na reprezentančnih odpravah potegovali Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), Nace Kokelj (Wolf Racing Team), Žan Pirš (Sinter Brakes Team) in mladinka Naja Stipanič (KK Črn trn).

Za EP in SP je v načrtu nastop po dveh članov in dveh mladincov ter po ene članice in mladinke. Če seveda izpolnijo kriterije.

Ob dobrem poteku sezone se obstoječim kandidatom lahko pridruži še kdo, končni izbor pa je odvisen od postavljenih kriterijev in selektorjeve presoje.

Kriteriji so zastavljeni po uvrstitvah v svetovnem pokalu in evropskem pokalu ter na mednarodnih dirkah C1 in C2. V svetovnem pokalu naprimer to pomeni za člane dve uvrstitvi med prvih 60, za članico med prvih 10, za mladince enkrat med 20 in za mladinko enkrat v finale.

Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu je letos razbito, spust bo od 1. do 6. septembra v Leogangu v Avstriji.


V malce drugačni postavi na nedavnih vikend pripravah v Ajdovščini, tudi z mladimi upi, ki še niso v mladinski konkurenci Prva vrsta od leve: Jure Žabjek, Matic Kokelj, Žan Pirš, Luka Berginc; druga vrsta: Val Celestina, Monika Hrastnik in Tomo Joksimović Terpin. Foto KZS.

Na naslovni fotografiji je Monika Hrastnik na lanskem SP v Mt-Ste-Anne, foto Grega Stopar