Težko, če na mtb.si kaj objavljamo še raje kot novice o novogradnjah. Oglasil se je Andraž Grum, predsednik Kolesarskega kluba Zagorska dolina, s vestmi o začetku gradnje parka Cilenca Trails v Zagorju ob Savi. Takole pravi:

 

 

V Kolesarskem klubu Zagorska dolina smo v letu 2019 pričeli z dejavnostmi za vzpostavitev prvega gorsko kolesarskega parka v Zasavju, ki bo potekal na pobočju hriba Cilenca nad ŠRO Evropark v Zagorju ob Savi. Tekom leta smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in soglasja, tako da smo z manjšim zamikom zaradi epidemije v maju 2020 začeli z gradnjo prve namenske gorskokolesarske poti.

 

Gorskokolesarski park Cilenca Trails, ki je plod odličnega sodelovanja z Občino Zagorje ob Savi, se bo razprostiral na kar 16 hektarjih, ponujal bo 6 gorskokolesarskih poti za vse stopnje znanja, urejen bo tudi manjši “skills park”, kjer se boste lahko spoznali z osnovami gorskega kolesarstva skupaj s strokovno usposobljenim kadrom kluba.
Namen parka je kar najbolj približati gorsko kolesarstvo širši javnosti in gorskim kolesarjem zagotoviti namenske poti, ki bodo omogočale varno in nadzorovano vožnjo ter odlične razmere za trening. Park Cilenca Trails je zasnovan za vse stopnje znanja, težavnost vsake poti je drugačna, kar omogoča postopno spoznavanje veličin športa ter možnost varnega napredovanja v vožnji.

 

Uporaba parka bo za vse obiskovalce brezplačna, gradnjo in nadaljnja vzdrževalna dela pa bodo izvajali člani Kolesarskega kluba Zagorska dolina skupaj s prostovoljci.
V sklopu gradnje bomo uredili in očistili tudi obstoječe pešpoti, ki bodo namenjene pešcem in služile kot dostop na vrh parka. Vse poti bodo označene s tablami, morebitna križanja s pešpotmi pa bomo uredili na odsekih, kjer je hitrost kolesarjev zmanjšana.

 

Po otvoritvi parka, ki je predvidena za pomlad 2021, bo obiskovalcem na voljo tudi možnost tečajev gorskega kolesarstva, mala šola kolesarstva, planirana pa je tudi vzpostavitev izobraževalnega centra v sodelovanju s Kolesarsko zvezo Slovenije in Planinsko zvezo Slovenije. Na območju ŠRO Evropark je Občina Zagorje ob Savi v sodelovanju s Kolesarskim klubom Zagorska dolina pred štirimi leti uredila pumptrack poligon Pumptrack Zagorje, nove gorsko kolesarske poti pa bodo odlična nadgradnja in bodo v smiselno celoto povezale oba poligona. Cilenca Trails park bo tako postal središče kolesarstva v regiji in izhodišče za vse oblike kolesarstva v občini.
Za več informacij o projektu lahko obiščete spletno stran cilenca.koloklub.si, morebitna vprašanja pa lahko postavite preko spletnega obrazca ali na elektronski naslov info@koloklub.si. V klubu vabimo prav vse prostovljce, ki bi se želeli priključiti projektu, da nas kontaktirajo.

 

Projekt so omogočili in ga podpirajo: Občina Zagorje ob Savi, Zavod za šport Zagorje, Slovenski državni gozdovi d.o.o., Zavod za gozdove Slovenije, Kolesarska zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Mladinski center Trbovlje, Mladinski center Zagorje.

 

Preberi še

Kolesarski parki v nastajanju: Kotečnik!

V Idriji so zgradili že veliko