Sinoči je Blaž Tomažin v dvorani stare pohorske vzpenjače prvič prikazal svoj novi film Switch. Blaž je bil presenečen nad obiskom, saj je stolov hitro zmanjkalo, gledalci pa smo napolnili vse kotičke.

Rezultat več kot dveh let oziroma po kolesarsko povedano treh sezon dela je niz portretov devet gorskih kolesarjev (Jan Cestnik, Miha Halzer, Miran Vauh, Vid Kovač, Blaž Knezar, Blaž Hoelcl, Tadej Humar, Kristjan Vreček in Filip Flisar) in dveh BMX fristajlerjev (Domen Fekonja in Miha Fištravec).

Filmski kritik, ne preveč podrobno

V 21 minutah filma se najde nekaj res dobro posnete dobre akcije, tako da se nekaterih prizorov verjetno ne bi branili v kakšnem severnoameriškem višjeproračunskem filmu z zvezdniško zasedbo. Zgodbe razen "furanja slovenskih rajderjev v Sloveniji" žal zopet ni.

Po hitrem merjenju temperature med gledalci zmagajo deli, v katerih nastopajo dvojice: Velenjčana Vauh in Kovač na domačem terenu, Zasavca Cestnik in Halzer na Mariborskem Pohorju ter klovna Vreček in Flisar na Pohorju in Čelešnku.

Ob nekoliko kratkem filmu za tako dolgo nastajanje (nekako 45 sekund filma na mesec) in Blaževi izjavi, naj novega filma ne pričakujemo, pa se je težko znebiti vtisa, da je avtor film "rodil" s težavo in da ga je dokončal le zaradi splošnega draženja in obveznosti do pokroviteljev. Vendarle več kot fer, celo odlično. To je vendarle film iz sedmih "partov", a če bi iz tega materiala želel narediti recimo 35-minuten film, bi ga le razvlekel. Razen seveda, če bi med furanje dodal kanček zgodbe …

Kje bomo še lahko videli Switch?

V kratkem se film pojavi na festivalu v ZDA, nato pa konec decembra še na festivalu BOFF v Bovcu.
"Slej ko prej pa sledi tudi spletna premiera," je obljubil Blaž. Seveda (tudi) na mtb.si.

Switch na FB

Na uvodni fotografiji ekipa po projekciji, od leve: Humar, Cestnik, Hoelcl, Knezar, Tomažin, Vreček, Vauh in Kovač. Foto Miha Matavž.

Izjave avtorja in kolesarjev

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.