18. maja 2020

Veliko negotovosti je bilo tudi v svetu tekmovanj s kolesi BMX. Po odpovedi marčevskih in aprilskih tekmovanj evropskega pokala se je zdelo, da tekmovalne sezone na evropskem nivoju ne bo. Prav tako je zelo nejasna prihodnost letošnjega regijskega pokala Alpe-Adria, je pa v petek kot strela z jasnega udarila novica, da so evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti med 10. in 12. julijem v Belgiji in so ga organizatorji že skoraj odpisali, prestavili na mesec oktober.

Poklicali smo tudi Tilna Franka in ga povprašali o trenutni situaciji v svetu BMX tekmovanj in seveda možnostih ter kriterijih za nastop na jesenskem prvenstvu.

Nov datum evropskega prvenstva

Belgijski Dessel bo prvenstvo gostil med 2. in 4. oktobrom. Prvenstvo bo namenjeno kategorijam junior in elite ter vsem kategorijam challenge, kamor spadajo tudi slovenski tekmovalci.

Evropski pokal bo!

Po vseh marčevskih in aprilskih odpovedih dirk evropskega pokala, se ta skoraj celoten seli v jesenski terminSezona se bo tako začela v začetku septembra z dirkama v Veroni, končala pa novembra na Nizozemskem. Namesto petih prizorišč bodo zaenkrat le tri in sicer:

– 5. in 6. september Verona, Italija
– 19. in 20. september Sarrians, Francija
– 31. oktober in 1. november Zolder, Belgija

Norveški Rade, ki je bil načrtovan za konec meseca junija, odpade, prav tako nizozemski Papendal, ki bi moral biti v mesecu aprilu.

Nekaj vprašanj selektorju

mtb.si: Evropsko prvenstvo je z julijskega prestavljeno na oktobrski termin. Kaj meniš o tej odločitvi Evropske kolesarske zveze?
Tilen: Odličitev se mi zdi dobra, saj bomo imeli možnost tekmovati na dirki najvišjega evropskega ranga. Bo pa po vsej verjetnosti to najbolj obiskano evropsko prvenstvo, ker si bodo vsi želeli tekmovati!

Glede na to, da bi izbor reprezentance, oziroma uveljavljanje kriterijev za nastop na EP moralo potekati konec marca v Veroni, kako se boste sedaj lotili izbora, oziroma po kakšnih kriterijih se bo izbirala reprezentanca?
Potrebno bo počakati koliko sredstev bomo sploh dobili s strani Kolesarske zveze Slovenije. Nato je cilj izpeljati SLO BMX pokal in državno prvenstvo. Moj predlog je, da se sredstva za BMX namenijo prvotno reševanju slovenske BMX scene, nato pa se bomo pogovarjali o nastopu na evropskem prvenstvu.

V kolikor bodo srestva odobrena in bomo planirali udeležbo v Belgiji. Kar se tiče kriterijev, se bodo gledali rezultati iz domačega BMX pokala in državnega prvenstva, ki se zaključi 13. septembra. Hkrati pa, kot smo izvedeli včeraj, tudi rezultati na prvih dveh dirkah evropskega pokala v Veroni, ki bo teden dni pred našim državnim prvenstvom.

Tilen Frank, 7. mesto
Tilen Frank po osvojenem sedmem mestu na EP leta 2018. Foto Simon Stojko.

Tvoje mnenje o nastali situaciji. Koliko misliš, da je takšen tekmovalni premor vplival na naše BMX tekmovalce in ali se jim bo to, glede na to, da si tudi trener, poznalo pri nadaljevanju sezone?
Če bodo ukrepi ostali sproščeni in bomo lahko trenirali in tekmovali, se v bistvu sezona samo zamakne za dva do tri mesece, kar se mi ne zdi velik problem. Kdor je pridno delal čez zimo in v času karantene, bo sedaj hitro prišel nazaj v formo in ne vidim velikega vpliva na pripravljenost tekmovalcev. Bolj me skrbi finančna situacija klubov in ogranizatorjev tekmovanj zaradi izpada prihodkov ter umika sponzorjev in ravno klubi so ključni za razvoj samega športa.

Napovednik v pokala videu

#BMXEuroCup20 – The dates

#UECprepares 🔜🗓️ Dates of the #BMXEuroCup20📰 Full news 👉 https://bit.ly/3g6tadc

Objavil/a UEC – Union Européenne de Cyclisme dne Nedelja, 17. maj 2020

Dodatne informacije najdeš na uec.ch

Naslovna fotografija je z lanskegega evropskega pokala v Veroni. Foto Matjaž Jazbar

Sledite nam