27. maja 2013

Tanja Žakelj še kar naprej prejema čestitke, o njenem uspehu pa pišejo mediji po vsem svetu. Na še vedno evforični ponedeljek se bomo še enkrat spomnili včerajšnje dirke, ki je prinesla zmagoslavje za Slovenijo.

O sami dirki ne gre izgubljati besed, saj je na voljo njen celoten posnetek, v njem pa vsa drama in uspehi te dirke. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je osvojila prvo zmago v svetovnem pokalu v olimpijskem krosu in s tem dosegla enega največjih, če ne kar največji uspeh za slovensko gorsko kolesarstvo. Ob tem je prevzem vodstva v svetovnem pokalu še dodatna senzacija; z Majo Wloszczowsko imata sicer obe po 400 točk, a je Tanja v prednosti zaradi zmage.

Ob velikem uspehu ne smemo pozabiti na 21. mesto Blaže Klemenčič (Calcit Bike Team), kar je sicer dober rezultat, a pod ambicijami tekmovalke, ki je sicer za Slovenijo prva zabeležila zmago v svetovnem pokalu v gorskem kolesarstvu. To je bila maratonska zmaga leta 2005 v nemškem St. Wendlu.

Dirka moških se je zaključila z bolj klasičnim vrstnim redom kot prva pred tednom dni v Nemčiji. Nino Schurter in Julien Absalon sta po katastrofi v Nemčiji tokrat pokazala svojo moč in se v šprintu spopadla za zmago, uspešnejši je bil Nino. Polne tribune gledalcev pa bi si zagotovo želele višje uvrstitve domačega heroja Kulhavyja, ki pa je že v prvem delu dirke padel in na kamnih poškodoval kolo; na koncu je bil 26.

Prvi dve dirki svetovnega pokala sta torej postregli z veliko drame in presenečenji, za nas pa je bil to resnično čudovit začetek sezone. Svetovni pokal se čez dva tedna nadaljuje z dirko v spustu v Fort Williamu, tam bo na sporedu tudi dirka serije 4xProTour. Teden dni kasneje pa že sledi trojček v Val di Sole, kjer je pričakovati tudi veliko navijačev iz Slovenije. Zagotovo bo veselo.

Prvo poročilo z daljšo Tanjino izjavo

Vse foto Grega Stopar

Sledite nam