Deževen dan je ravno pravi za razmišljanje o zaključkih testa jakne za dež. Sicer si vsi želimo sončnih dni, a žal pridejo tudi deževni in takrat je čas za Enduro.

Endura ima sedež na Škotskem, zato ni nič presenetljivega, da se je podjetje močno specializiralo na oblačila za deževne razmere, čeprav to še zdaleč ni edino, kar prileze izpod njihovih šivalnih strojev. Jakna MT500 sodi v vrh ponudbe znamke z zares vrhunsko zaščito in izdelavo, ob tem pa (vsaj v primerjavi z večjim delom konkurence) še vedno razumno ceno.

Jakna MT500 je narejena iz kombinacije blaga PTFE in Cordure z impresivnimi statistikami o zaščiti pred dežjem in propustnosti pare. Katalog navaja podatka 12.000 mm in 28.000 g/m2/24 ur. Prvo podatek pove koliko vode ostane zunaj jakne in navedena številka je visoka. V praksi to pomeni, da boste ostali suhi. Sam sem v njej preživel tudi zelo deževne dneve v hribih ter nekaj urne ture na kolesu in voda ni prodrla skozi material. Druga navedena številka je še bolj impresivna in navaja koliko pare (torej vode, ki izpari iz telesa, "švica" po domače) zapusti jakno skozi material. Tukaj jakna ne blesti enako močno, je sicer boljša od povprečja, a smo se morda že malo razvadili s kakšnimi res dobrimi softshelli (ki pa res ne ščitijo tako dobro kot ta jakna). Ob dobrem poganjanju se boste morali hitro odpeti in spusti vroč zrak stran od telesa.

Preizkusil sem model s kapuco, pod katero se lahko mirno uporabi tudi čelada; pravzaprav se na vsakem delu jakne vidi, da so jo krojili gorski kolesarji. Rokavi in hrbet so lepo podaljšani, zračniki pod rameni so udobno veliki, žepa na prsih in rokavih sta na pravem mestu, trakcev za nastavitev je ravno prav. Sam bi se raje odpovedal napeljavi za slušalke in namesto tega videl še kakšen žep več.

Ocena jakne je vsekakor zelo dobra, narejena je z jasno nalogo in to tudi izpolnjuje - skrbi, da ostanemo tudi v mokrem suhi, ne glede na teren. Cena tik pod 180 evri se morda zdi na prvi pogled visoka, a za jakno iz takšnega materiala z lepljenimi šivi in vodoodporno zadrgo je to vendarle dobra cena. Zato dobi jakna MT500 še dodatno točko za razmerje med kvaliteto in ceno. Če bi imel naš jazbec značko "mtb.si priporoča" bi jo ta jakna zagotovo dobila.

www.endura.co.uk
www.veb-company.si