Po vsaj dveh letih načrtovanja, usklajevanja in priprav v teh dneh prve korake med svoje morebitne uporabnike dela sistem M-SOS.

M-SOS je identifikacijski sistem osebne varnosti, ki v sodelovanju s klicnim centrom 112 uporabniku omogoča lažjo prepoznavo pri rekreaciji, športu ali delu. Osnovna naloga sistema M-SOS je hitro posredovanje ključnih podatkov za ustrezno oskrbo ponesrečenca reševalcem.

Kdo jim bo povedal, ko jim vi ne morete?

Zgornji slogan dobro zajema osnovno zamisel. Pa vzemimo kar gorskega kolesarja, ki je nekje bogu za hrbtom trdo srečal tla. Pri tem je lahko izgubil zavest, pa tudi če je ni, je lahko zaradi kakšne druge poškodbe v šoku. Tudi če zmore povedati, kdo je, lahko mimogrede izpusti kakšno pomembno podrobnost o svojih zdravstvenih posebnostih. Nosiš na kolesarjenju s seboj svojo osebno izkaznico in kontakt, koga klicati v nujnih primerih? Verjetno imaš še največkrat pri sebi svoj telefon, pa nekdo tretji ne bo vedel, koga iz tvojega imenika poklicati. V naravi si hitro tudi brez signala za pogovor, kakšen sms pa še gre skozi.

Vse to in še veliko več je rojilo po glavah Jaka Verbiča, njegovega očeta Aleša, Valterja Kobala ter Boštjana in Vlada Grudna, ko so snovali M-SOS. Ob nekaj sistemih obveščanja, ki že delujejo po svetu, so prišli do izvirne zamisli, ki združuje hrambo podatkov na strežniku, nosilce kod, ki jih nosimo pri sebi, dostop zdravnikov do podatkov ter komuniciranje s kratkimi tekstovnimi sporočili - sms.

Ko že naštevamo imena za M-SOS: v razvojni ekipi so sodelovali še Barbara Ložar in Žiga Habjan s programiranjem ter Katja Plavc z oblikovanjem.

Takole to gre

Uporabnik ima pri sebi enega od nosilcev unikatne osebne kode (silikonsko zapestnico, nerjaveč kovinski obesek, podoben vojaški "pasji znački", obstojno plastificirano nalepko za na čelado ali manj praktičen, a brezplačen papirni dokument). Ob nakupu nosilca ustvari osebni profil na strani m-sos.org in tja vnese vse tiste pomembne podatke (osebne podatke, podatke o kontaktih za nujne primere ter morebitne pomembne podatke o svojem zdravstvenem stanju), ki jih želi. Profil poveže s svojo identifikacijsko številko - ali večimi, če jih ima. Naprimer eno nalepko za XC in eno za DH čelado …

Če se ponesreči in njegovi najditelji ali reševalci uporabijo njegovo osebno kodo, steče postopek, ki lahko bistveno pospeši pridobitev informacij o identiteti in zdravstvenih posebnostih ponesrečenca.

Če najditelj pošlje SMS sporočilo z ID številko ponesrečenca na številko sistema (ta deluje tudi iz tujine), bo dobil odgovor z osnovnimi podatki o ponesrečenem. Te lahko nemudoma uporabi, jih sporoči reševalcem, obvesti bližnje. Ob klicu na 112 lahko operaterju pove podatke, ki jih je pridobil s pomočjo M-SOS nosilca ponesrečenega, saj so tam s sistemom seznanjeni in ga znajo uporabiti.

Ob morebitni hospitalizaciji ponesrečenega lahko do podatkov dostopa tudi zdravnik, ki je registriran v sistemu kot pooblaščeni zdravnik.

Sodelovanje z GRZS in 112

"To je prvi tak sistem v Evropi, v katerega smo vključili tudi reševalne službe," pravi Jaka Verbič, tudi sam gorski kolesar. "Center za zaščito in reševanje Republike Slovenije je sodeloval od vsega začetka, aktivno sodelujejo tudi pri Gorsko reševalni zvezi Slovenije, ki dobi tudi delež od prodaje nosilcev. Zdravniki, ki sodelujejo pri GRZS, so prvi doslej vključeni, druge že obveščamo."

Ob zbiranju osebnih in zdravstvenih podatkov se ponujajo številna vprašanja o varnosti in zlorabah podatkov. Na večino odgovarjajo na strani m-sos.org.

Sistem se širi, a je že delujoč

Finančna osnova sistema je prodaja nosilcev. ID številko mora uporabnik po letu dni obnoviti ali kupiti nov nosilec.

Sistem M-SOS že polno deluje, do mednarodnega delovanja pa manjka še nekaj časa in dela. Če pa spet vzamemo primer gorskega kolesarja na ozemlju Slovenije, mu lahko pomoč ob morebitni nezgodi pospeši že danes. Čas je lahko pri nudenju pomoči manj ali bolj pomemben. Kot pravijo pri M-SOS: "Ne zanašajte se le na srečo."

Namesto uvodne fotografije ena od ilustracij, ki spremljajo navodila za uporabo. Manj od Verbičev, tudi avtorjev torb Edelweiss Ride Support, niti ne pričakujemo.

www.m-sos.org


Nosilci