Tajpej
Prvi izmed sejmov, ki sooblikujejo kolesarsko industrijo, se je končal pred nekaj dnevi. Na sejmu s 26-letno zgodovino so 1103 razstavljalci iz 36 držav predstavljali nove trende kolesarske industrije. Lahko bi celo zapisali, da je bil to sejem, kjer se razstavlja vse – od šivanke pa vse do slona. Tajvan, ki je takorekoč meka kolesarske industrije, skoraj vsako leto preseneča z novimi idejami ter rešitvami. Tokrat je bilo na sejmu poleg kitajskih, tajskih in ostalih bližnjih razstavljalcev tudi nekaj evropskih trendsetterjev, ki v veliki meri sodelujejo prav s Tajvanom.
taipeicycle.com.tw

Videno na sejmu (poroča agent Mare)
- Spustaški okvir, prirejen za 650b oziroma 27,5 palčne obročnike, ki ponuja 215 milimetrov hoda. Kdo ve, pod katero znamko ga utegnemo srečati.
- Še ena spustaška mašina videna v Taipeiu je delo proizvajalca Polygon, na katerem bo letos jezdil Mick Hannah. Oglej si, kako je Mick dejaven pri izdelavi svoje igrače.
Polygon je znamka, ki je v kolesarstvu prisotna že od leta 1989 in ima trenutno v svoji ponudbi kar 154 modelov koles v 285 izpeljankah (barve, velikosti …), letošnjo sezono pa bo poleg Mickove ekipe Hutchinson opremljala tudi kros ekipo Orange Monkey.
- Apro, še eden izmed tajvanskih proizvajalcev, je predstavil 27,5 palčnega ''enoležajca'' s 150 milimetri hoda (na uvodni fotografiji), ki bo vsekakor zanimiv tudi drugim blagovnim znamkam, saj je okvir, ki je zgrajen okoli tako imenovanega ''pull shocka'', tudi oblikovno všečen.
Fotografije spodaj v galeriji mostra fotografije z iPadom Mareta Obida.

X-Fusion
Tajvansko-ameriška naveza širi paleto svojih izdelkov. Tokrat predstavljene novosti so namenjene gravitacijskim navdušencem in bodo na voljo za sezono 2014. RV1 je vilica za spust v izvedenkah za 26- in 27,5-palčne obročnike. 36-milimetrske potopne cevi, 200 milimetrov hoda, karbonski -odstranljivi ščitniki na spodnjem delu vilic, 20-milimetrska os in všečen dizajn ter ločeno nastavljanje kompresije (low and high speed compression). Teža vilice se ustavi pri 2,9 kilograma, kar je nekoliko težje kot RS Boxxer.
180 milimetrov hoda, enojna krona, 36-milimetrske potopne cevi, odstranljivi karbonski ščitnik ter 20-milimetrska os pa so značilnosti nove enduro/frirajd vilice Metric. Na voljo bo poleti in sicer v 26- ter 27,5-palčni izvedbi ter treh različicah. Najboljša bo imela nastavljiv hod med 140 in 180 milimetri. Teža vilice v najboljši izvedenki bo 2,4 kilograma.
xfusionshox.com

Fox
Prihaja povsem prenovljena spustaška vilica serije 40. Novost se imenuje FLOAT 40 RC2 in je mnogo lažja od predhodnice. Razvoj je potekal dve leti preko razvojnega oddelka RAD (Race Applications Development) v sodelovanju z Geejem Athertonom in Aaronom Gwinom. Čisto nova vilica, z novimi nogami, kartušo FLOAT, ter s skoraj polkilogramskim prihrankom na teži. Nova vilica tehta le 2711 gramov. Nižjo težo so dosegli z modifikacijo skoraj vseh pomembnih delov (zračna vzmet, potopne cevi, noge, spodnja in zgornja krona) ter navkljub nižji teži izboljšali togost ter delovanje.
Pri Foxu so posodobili tudi zadnji blažilec. DHX RC4 ima tehnologijo sposojeno pri blažilcih za motorna kolesa. S tem so dosegli, da se tlačna obremenitev med glavnim batom in tistim v rezervoarju izravna in tako zagotovi večjo občutljivost ter boljšo odzivnost.
www.ridefox.com

RockShox
Tudi pri SRAMu ne počivajo. V mesecu maju bodo poslali na trg vilico RS TK 30. Vilica nižjega ranga bo na voljo v vseh treh dimenzijah, 26, 27,5 in 29, ter bo imela hod med 80 in 120 milimetri. Solo Air, nastavljanje hitrosti vračanja ter zaklep so glavne značilnosti vilice, ki bo združljiva le z devetmilimetrsko osjo.
www.sram.com/rockshox

Na uvodni fotografiji okvir tajvanskega proizvajalca Apro za obročnike 650b s 15 cm hoda. Nekaj, kar utegnemo videti pod drugimi znamkami. Foto Mare Obid.