Zerode
Dolgo smo čakali na spustaško revolucijo oziroma evolucijo okvirja, vsaj od časov Honde G-Cross. Novozelandska ekipa Zerode je s svojim znanjem to tudi uresničila, saj so predstavili okvir G-1 z lastnim "gear boxom". Spustaška raketa s 23,5 centimetri hoda naj bi nudila vse tisto, česar drugi ne. Bolj tekočo vožnjo, lepše požiranje neravnin, manj poskakovanja čez korenine, mirnejši zadnji del kolesa. Ključ do vsega naj bi se skrival v uporabi lastnega menjalnika, ki je pomaknjen v okvir in s tem omogoča boljše težišče in prerazporeditev sil, ki jim kolo kljubuje.
www.zerode.co.nz

RockShox
V mesecu maju prihaja prenovljeni in najlažji Boxxer doslej - World Cup Keronite. Keronite je oznaka na novo tehnologijo barvanja, s katero so pri tej vilici težo znižali za 30 gramov. A prenovljena je tudi notranjost s posodobljenim dušenjem Mission control DH ter osjo Maxle Lite. S prvim so nadgradili odzivnost, z drugim pa togost vilice. Novi Boxxer tehta 2.689 gramov in je trenutno najlažja spustaška vilica na tržišču.
www.sram.com/rockshox

Mountain Cycle
Mountain Cycle se vrača na sceno! Se še spominjate legendarnega okvirja San Andreas, katerega korenine segajo v začetek devetdesetih let? Njegova posebnost je bil aluminijast monokok okvir. Sedaj se vrača v novi podobi in je narejen za 21. stoletje. Imenuje se San Andreas 2.0, ponuja 16 in pol centimetra hoda in nekaj nove tehnologije ter se uvršča malo nad razred vsegorskih koles. Ali je izgled tako posrečen kot pri originalu pa se boste odločili sami.
Seveda so ob ponovnem rojstvu poskrbeli tudi za druge novosti, vključno z ultra lahkim karbonskim trdakom in trail kolesom. Slednji se imenuje Zen in ponuja slabih 14 centimetrov hoda. V prototipni fazi pa je še 29-palčni okvir iz karbona, ki bo dobil tudi svoje trde karbonske vilice.
www.mountaincycle.com

Tomac Bikes
Legendarni Johnny T ne miruje, saj na trg pošilja dve novi igrači. Prva je Supermatic - polnovzmeteni karbonec z dvanajstimi centimetri hoda in težo okvirja 2.300 g. Druga pa je namenjena ljubiteljem "velikih" obročnikov. Gre za devetindvajset palčnega polnovzmetenca z imenom Diplomat. Obe kolesi imata Tomacov sistem zadnjega vzmetenja z imenom IAS (instant active suspension). Obe kolesi sta že v ponudbi koles na uradni strani.
www.tomac.com

Magura
Pri Nemcih bo letošnje leto zelo pestro. Predstavitve izdelkov za prihodnjo sezono se kar vrstijo. Začnimo pri zavorah. Zavora MT8 (Mission Team) z ročicama iz karbona predstavlja Magurin "high end" hidravličnih zavor in se ponaša s težo pod 280 grami (vključno s 160 milimetrskim rotorjem). Do konca letošnje sezone pa prihajajo tudi cenejše in seveda nekoliko težje različice MT6, MT4 … Izmed vilic velja izpostaviti prenovljeno serijo Thor s 150 mm hoda z novim sistemom zaklepa na krmilu RCL2, zamenjavo 20 mm osi za 15 mm Maxle Lite ter dobrih 50 gramov nižja teža. Tudi XC vilica Durin (hod med 80 in 120 mm) je posodobljena z novim sistemom DLO+ ter nižjo težo. Durin bo na voljo v treh različicah X, Race in SL. Slednji je edini model brez novega sistema DLO+ sistema in ima še starega, Albert SL.
www.magura.com

Mondraker
Španska znamka praznuje svojo deseto obletnico. Za to priložnost so pripravili različico spustaškega okvirja v omejeni seriji. Summum Pro Limited Edition okvir je na voljo v dveh barvnih kombinacijah, ki smo ju lani občudovali v spustaškem svetovnem pokalu. Gre za barvni kombinaciji okvirjev Fabiena Barela in Damiena Spagnola. Okvir z amortizerjem Fox RC4 ponuja 21 centimetrov hoda. Kupec bo v t. i. kit kompletu poleg okvirja deležen še karbonskega ščitnika zadnjega amortizerja, krmilnega ležaja ter timske majice v ujemajoči se barvi okvirja. Slike so objavljene na BikeBizu.
www.mondraker.com

Niner
Pri Ninerju so se odločili pomagati mednarodni gorskokolesarski zvezi IMBA ter za ta namen pripravili posebno barvno preobleko karbonskega okvirja Air9 v omejeni seriji. V barvni kombinaciji "limited edition" bodo izdelali samo devet okvirjev, od tega jih bo osem ponujenih na dražbi, zato jih spremljajte na fejsbuku. Ves zbran denar bo namenjen dejavnosti organizacije IMBA. En okvir (v bistvu kar sestavljeno kolo) pa boste lahko osvojili na festivalu Sea Otter Classic (ki ga težko ujamete, razen če vas na Brniku ne čaka zasebno letalo z dovoljenjem za takojšnji vzlet).
www.ninerbikes.com