Ekipa Calcita se je v letošnji sezoni okrepila tudi na področju voznega parka, saj so s kolesi GT opremili vse najboljše tekmovalce. Tudi Boštjana Hribovška, ki letos nastopa z amatersko licenco. GT je bil v začetku 90-ih vodilni proizvajalec gorskih in BMX koles, temu primerna je bila tudi tekmovalna zasedba in vpliv na celotno sceno. V drugačni zgodbi bi postal GT največji med velikimi, toda podjetje se je znašlo v težavah in prišlo je na rob obstoja. S tem je bilo tudi konec takratnega Zaskarja, ki je veljal za eno najboljših tekmovalnih koles. Danes je GT pod okriljem skupine Dorel (skupaj z znamkami Cannondale, Schwinn in Mongoose), Zaskar pa je zopet na voljo v vsem svojem sijaju.

Boštjan Hribovšek vozi najboljši model v seriji - Zaskar Carbon Team, ki je tudi v karbonski izvedbi ohranil značilno obliko trojnega trikotnika. GT izdeluje svoje najboljše karbonske okvirje s tehnologijo FOC, kar je komercialno ime za zelo optimizirane cevi okvirja. Ob misli na karbonsko kolo verjetno ne boste takoj pomislili na GT, a vendarle so bili v devetdesetih pionirji tega materiala in so bili prva znamka s serijskim karbonskim okvirjem za spust.

Boštjan je nad kolesom navdušen, še posebej nad togostjo celotnega kolesa in prestavnim sistemom 2x10, ki je veliko bolj natančen od komponent enakega razreda s tremi verižniki na gonilki. Kombinacija zobnikov je ravno prava za dirkanje, Boštjan tako veliko več časa vozi na velikem prednjem verižniku. Obročniki Crank Bros niso najlažji, a so togi in lepi, zato ne razmišlja o menjavi. Zamenjal je le sedež, izbral je Selle Italia, in ročaje - na karbonsko krmilo je namestil lahke 'penice' Ritchey.

GT Zaskar Carbon Team
Okvir: karbon FOC, trojni trikotnik
VIlice: RockShox SID XX World Cup, 100 mm hoda
Krmilni ležaj: FSA
Menjalnika in prestavne ročice: Shimano XTR
Gonilke z verižniki: Shimano XTR 28/40
Zadnji verižnik: Shimano XTR 11-36
Veriga: Shimano XTR
Obročniki: Crank Brothers Cobalt XC
Plašči: Geax Saguaro TNT
Zavore: Formula R1, karbonske ročice
Krmilo: Crank Brothers Cobalt 11
Opora krmila: Crank Brothers Iodine 3
Sedež: Selle Italia SLR
Opora sedeža: Crank Brothers Cobalt 11
Pedala: Shimano XTR

Foto: Grega Stopar