V preizkus smo dobili novo, takorekoč še toplo gumo Goma italijanske znamke Geax, ki je MTB znamka uveljavljenega proizvajalca Vittoria. Z novim plaščem Geax cilja v "enduro" segment, zato je temu primerno na voljo v vseh treh premerih obroča in dveh širinah, 2,25 in po novem tudi 2,4, ki pa jih boste še težko našli v trgovinah. Pravijo, da so z Gomo poskusili poiskati ravnovesje med težo in hitrim kotaljenjem plaščev za kros in velikim volumnom in brezkompromisnim oprijemom spustaških plaščev. Pa v praksi?

V preizkušenem premeru 26 palcev in širini 2,25 z zložljivim kevlarskim robom (brez zaščitnega ohišja TNT) Goma tehta okrog 720 g, kar je povsem primerljivo, če ne celo manj od glavnih tekmecev. Stene plašča so na otip zaskrbljujoče tanke, a v nekaj deset tisoč višinskih metrih spusta nismo uspeli pridelati luknje v zračnicah. Verjetno tudi na račun precejšnjega volumna, Goma je namreč pri 2.25 opazno širša od npr. Maxxisovih plaščev širine 2.35. Veliki in široko postavljeni elementi po tekalni površini dajejo slutiti nizek kotalni upor, skrivajo pa odličen oprijem v zelo različnih razmerah. Gomi (obe, sprednjo in zadnjo) smo preizkušali na suhih domačih poteh v sredogorju, suhih in konkretno namočenih bikeparkih proti severu, od peščenih "avtocest" do strmih, mokrih in ilovnatih drsalnic. Oprijema je zares zmanjkalo šele na slednjih, kjer bi, roko na srce, potrebovali namenske plašče za blato. V vseh ostalih razmerah pa se je profil izkazal odlično. Stranski čepi dajejo varen in predvidljiv občutek tudi na robu zdrsa in omogočajo zabavno nadzorovano drsenje in ponovno iskanje oprijema. Omeniti velja tudi, da široko postavljen profil dobro čisti blato.

Seveda grip ni le stvar oblike čepov, temveč tudi mešanice gume. Trdota sicer ni izrecno označena, proizvajalec pa pravi, da je "durometer" v zgornjih štiridesetih. Gre torej za precej mehko mešanico, ki je tudi na preizkusnih Gomah pričela kazati znake obrabe. Čepi se sicer ne trgajo, po robovih pa le kažejo prevožene kilometre.

Od enduro dirkačev
Geax pri nas že vrsto let poznamo po ekipi Orbea Geax. Njihovi enduro tekmovalci so Gomo 26" 2,25 vozili že spomladi, v drugem delu sezone pa so dobili v uporabo tudi prve prototipne 2,40. Primož Štrancar: "Za dirkanje v enduru je 2,4 kar potrebna, sicer pa je 2,25 dovolj. Vozimo verzijo TNT, je izredno natančno narejena, pri uporabi brez zračnic tesno sede na obroč in tudi pri nizkem pritisku ostane na mestu. Odlična vsestranska guma, le v mokrem ji malo zmanjka oprijema v zavojih."

Na kratko
Odlični, dokaj lahki in zelo vsestranski plašči z velikim volumnom, ki se kotalijo zelo hitro, a tudi držijo zelo dobro. Mehka mešanica je dobra za oprijem, a nekoliko manj za dolgoživost, čeprav bo slednjo pokazal čas. Pri ceni, ki je nižja od nemške konkurence, je Goma absolutno odlična izbira. Pa še hecno ime ima. Goma, hah.

Cena: 24,99 evra za žično verzijo, 42,90 za zložljivo in 47,90 za TNT
Teža: 730 g za 26" 2,25 zložljivo (podatek proizvajalca)

Posodil: Cult, www.cult.si
Proizvajalec: Geax, www.geax.com

Foto proizvajalec.