Tokrat rivala trga komponent v isti novički. Prvi z novim članom razreda 1X in drugi z dodobra prenovljeno skupino komponent rekreativnega razreda Alivio.

SRAM

Američani vedno bolj stavijo na format 1X. Skupina X01 je dobila novega člana, ki ima končnico DH. Spustaško naravnana skupina bo na voljo v dveh izvedenkah, katerih skupna točka bo le karbonska gonilka, na katero boste lahko pričvrstili verižnik z razponom med 30 in 38 zobmi in bo na voljo tako z gonilno osjo GXP kot BB30. Čisto nov standard je Sram uvedel pri zadnjem verižniku, saj so izdelali kaseto s sedmimi verižniki z razponom med 10 in 24 zobmi, ki ima za največjim verižnikom tudi zaščito pred zdrsom verige med napere.

Sedmim prestavam je prilagojena tudi menjalna ročica, ki je združljiva z objemko Matchmaker X. Veriga je enaka kot pri skupinah XX1 in X01, se pravi PC XX1. Menjalnika sta na voljo z dvema dolžinama kletke – kratka in srednja. Desetredni DH deli s 7-rednim le gonilko, ostalo pa so že poznane komponente SRAM. Zadnji verižnik je PG 1070, menjalna ročica pa je že obstoječa, zadnja serija, X0.

Nov je tudi zadnji menjalnik, ki enako kot pri 7-redni skupini ponuja dve dolžini kletke. Novi X01 DH bo na voljo v mesecu aprilu.

Podrobnosti v video predstavitvi na dnu.

www.sram.com


Shimano

Japonci so dodobra prevetrili svojo rekreativno zasnovano skupino, ki sliši na ime Alivio. Sistem ostaja enak kot doslej, se pravi niso šli po poteh stopnjo višje postavljenega Deore, temveč se ohranili devet verižnikov zadaj in tri spredaj. Zadnji menjalnik bo postregel s tehnologijo Shadow, vendar brez sklopke, ki smo je vajeni pri dražjih modelih. Na novo so zasnovali prednji menjalnik, ki v obeh različicah pritrditve omogoča večji odmik, ter s tem več prostora za plašče, saj so upoštevali nove kolesarske smernice vedno krajših verižnih cevi.

Gonilka, ki močno spominja na lani predstavljeni Deore, ima tri verižnike z razmerji 40/30/22. Zavorno-prestavne ročice z obveznim indikatorjem bodo na voljo posamično ali v integrirani izvedbi. Zavorne ročice še vedno ostajajo nekoliko daljše in niso sledile Shimanovem trendu, ki so ga nakazali že z razredom XT in se je kasneje prenesel tudi nižje k Deore in SLX.

Zavore so seveda hidravlične, kasneje pa bodo v izvedbi za treking kolesa ponudili tudi klasične V, prav tako bodo za treking kolesa namenjeni večji prednji verižniki. Novi Alivio bo na voljo konec meseca julija.

www.shimano.com

Foto proizvajalci in Uroš Ložar