Ameriški proizvajalec je predstavil dva novinca v svoji družini koles OverMountain - Jekyll in Trigger sta sedaj oba obuta v 27,5-palčne plašče, družbo pa jima dela že znani Trigger 29. Govorimo o povsem novih kolesih na znani platformi, tehnična poslastica pa je vilica Lefty SuperMax z največ hoda do sedaj.

Cannondale je predstavil to, kar smo mnogi pričakovali že jeseni v času velikih kolesarskih sejmov. Kar so septembra še skrivali, so zdaj razkrili in to z velikim pompom. Jekyll se pričakovano seli na 27,5-palčna platišča, enako pa bo storil tudi Tigger, ki je trenutno na voljo s 26- in 29-palčnimi plašči. Slednji ostaja v ponudbi koles OverMountain, takšen kot ga poznamo iz letošnjega kataloga.

Cannondale pa je dal iz rok tudi Leftyja z veliko hoda, vilice, o katerih se je govorilo in ugibalo že vse od prve predstavitve originalnega Jekylla pred štirimi leti. Sedaj je Lefty SuperMax na voljo s 140 ali 160 mm hoda, v karbonski ali aluminijasti različici (razlika v teži je občutna, okoli 300 gramov), izdelan pa je s kar 36 mm debelo potopno cevjo in 46 mm široko nogo. O togosti in delovanju smo se prepričali na predstavitvi koles na kamnitih španskih poteh in sami smo se prepričali o besedah vodje razvoja: "Končno imamo prednji del, ki se s svojo togostjo kosa z našim zadnjim delom." Že ko vilice primete v roko, ste presenečeni nad masivnostjo in hkrati nizko težo, za gladko drsenje pa skrbijo iglični ležaji. Z vilicami Lefty so opremljeni karbonski modeli Jekyll in Trigger.

Jekyll in Trigger sta oba izdelana na znani platformi z amortizerjem Fox DYAD, ki dopušča spreminjanje hoda in geometrije med vožnjo. Tudi konstrukcijsko je zgodba znana - BallisTec za karbonsko različico ter SmartFormed Alloy za aluminijasto. Torej najboljše, kar ponuja proizvajalec, omeniti pa velja še to, da je tehnologija SmartFormed skupek različnih tehnik obdelave aluminija, od hidroformiranja do kovanja in seveda značilnih dvojnih varov. Z izjemo Clementza, ki ima pogodbo z RockShoxom, bo vilice vozila tudi celotna tovarniška ekipa za enduro.

Novi Jekyll je sedaj čistokrvno enduro kolo, s 160 mm hoda zadaj (z možnostjo znižanja na 95 mm), agresivnejšo geometrijo, že omenjenim amortizerjem DYAD z nekoliko spremenjeno nastavitvijo dušenja (enako velja za model Trigger), sistemom masivnih 15 mm vrtišč ECS-TC in seveda s plašči premera 27,5 palca. Model Team tehta zelo spodobnih 12,5 kg, s svojimi zmogljivostmi bo tako zelo zaželeno kolo. Cenovno bolj dostopna bosta aluminijasta modela, ki sta oba sestavljena z enakim amortizerjem, na sprednjem koncu pa so vilice RockShox Pike.

Trigger 27,5 ima 140/85 mm hoda in se je iz kolesa tipa XC/trail prelevil v zelo zmogljivo trail kolo, povsem primerno za zelo agresivno vožnjo. Tudi Trigger je dobil spremembe v geometriji in bo še bolj po godu vsem, ki se na kolesu radi zabavate. Navzgor sta obe kolesi pravi raketi, zlasti Trigger pa je zelo zmogljiv tudi za navzdol. Najlažji karbonski model je Black Inc., bolj "človeški" Team pa tehta enajst kilogramov in pol. Na voljo so trije karbonski in dva aluminijasta modela.

Trigger je tako na voljo v 29- in 27,5-palčni različici, Cannondale pa oba namenja enakemu kolesarju, njemu ali njej pa prepušča odločitev glede velikosti plaščev.

Vsa kolesa bodo na voljo že zelo kmalu!

www.cannondale.com
www.funsports.si

Fotografije: Cannondale, Grega StoparVideo z Jekyllom in Jeromom smo že objavili v zadnjem Video 5ku, tule pa še zgodbica o vilici SuperMax:

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.