Katero kolo je najhitrejše?
Veste odgovor? Ali je to DH, XC, AM …? Enoležajec, dvo, tro, štiri, VPP ...? Gwinnovo, Hilovo, Absolonovo, Vauhovo, Pandurjevo …? Trek, Spec, C ali celo Kona? ;) Če nadaljujem, bo vprašanje kot: kaj je bilo prej, kura ali jajce, jajce ali kura?

Zmotno je razmišljanje, da so kolesa največjih MTB zvezdnikov oz. “tovarniških” ekip najhitrejša. Tovarniška v narekovajih, ker takih moštev pravzaprav ni! Gre za ekipe, ki imajo pomoč/podporo proizvajalcev okvirjev, komponent … Ena dobijo opremo, druga so povezana z razvojem, marketingom, itd. Primer razvojnega sodelovanja je povezava med Trekom in Shimanom, ki je v zadnjih letih popustila na najbolj odločilni tekmi, svetovnem prvenstvu. Lansko leto veriga (Mulally), par let prej zavora (Gwinn). Hmm, oba tekmovalca sta ekipo zapustila naslednje leto! A Mulally s Scottom še naprej ostaja zvest Shimanu. Imata moštvi enak dogovor s Shimanom?! Kdo ve.

Pri Scottu mi je hecno, ker uporabljajo posebno krono sprednjih vilic. Ta problem bi lahko rešili, če bi okvir kolesa malce podaljšali in skrajšali toporišče. Skratka mala malica za proizvajalca, kot je Scott s Syncrosom. Zakaj potemtakem Fox rešuje problem ekipe?! Me razumete, zakaj govorim o “tovarniških” moštvih?

Če vam še ni jasno, vam ponujam zadnji primer: Fabien Barel in njegova Kona. Z mehanikom sta iskala vse možne spremembe, obračala vage, na glavo postavila ISCG … Rezultat: dvakrat svetovni prvak. Kona je kasneje njune ideje dala v proizvodnjo.

Ponovno sprašujem: Katero kolo je najhitrejše? Odgovor je enostaven: Pojdite v garažo, delavnico, spalnico, kopalnico … kamor koli že spravljate svoje kolo. Da, tam boste zagledali najhitrejše kolo na svetu. Še posebej hitro je, če ste ga kupili brez posebnih popustov, če ste dajali vsak cent, evro na stran za nakup in ker ste pred nakupom prebrali vse o njem in po internetu poiskali vse o njem. Najhitrejše je, ker je vaše. Vožnja s kolesom je kot ples. Če partnerja/kolo poznaš, je vse enostavno, če ga ne … ga je potrebno spoznati, preden greste na polno.

Tu bi lahko končal, vendar vem, da mi večina ne verjame … Zato naredimo poizkus.

Primerjava dveh različnih DH koles. Devet let je razlike med njima, Elan DH pro (2004) in Specialized demo (2013). Katero je hitrejše? Za 99,9% vas vem, kako ste odgovorili ;)

Le za ta test je bil Elan po petih letih ponovno sestavljen. Razen sveže zavorne tekočine in novega olja v vzmeteh, so bili kosi stari pet ali več let!

Katero kolo je najhitrejše? Predno odgovorim, ju dajmo primerjat.

Primerjava v številkah: zgornja cev do milimetra ista, cev ob verigi ima Elan 25 mm daljšo, Demo je 40 mm daljši v medosni razdalji, Elan za 40 mm višji gonilni ležaj, kot vilice do stopinje isti, oba 62!

Nadaljujmo z igro asociacij.

Specilized demo: udoben kot fotelj. Lenoben pri pedaliranju. Dopušča in odpušča napake, le hitrost boste težko dobili nazaj. Nizko težišče. S Fox 40 in posebej zanj narejenimi gumijastimi ščitniki ima kolo velik radij obračanja – ozki zavoji so problem. Kratek “chain stay” omogoča, da lahko kolo veliko vozite po zadnji. Super kolo in dober rezultat boste dosegli med vožnjo, ko ne bo velikih sprememb v hitrosti, ker res ni narejeno za pedaliranje.

Elan DH pro: kot star Ferrari, iskriv, hiter, a ne dopušča ene same samcate napake. Zaradi togega okvirja deluje vzmetenje le, ko sta gumi v isti liniji, drugače drift, lovljenje ravnotežja, padec in s tem izguba dragocenega časa. Dolga medosna in dolg chain stay zahtevata, da se ovinkov lotite zelo na okroglo, podobno kot pri novejšem Specu. Za razliko od Speca super pospešuje.

Katero kolo je bilo hitrejše?

Da, prav ste imeli, Spec z 1:59:00 je bil za 5 sekund hitrejši od Elana (2:04:00) kar je za 4,16 %. Z obema sem v spodnjem delu testne proge naredil po eno napako, večjo z Elanom. Do napake je Elan vsakih 20 sekund izgubil pol sekunde napram Specu, na račun starih in slabših zavor, saj je bila točka zaviranja par metrov prej.

5 sekund je v DH športu veliko, prav tako 9 let razvoja in ne biti na kolesu. Po petih letih spet sestavljen in nato v prvi rundi zaostati “le” 5 sekund?! Ni slabo! Odgovor tiči tam, kot sem že zgoraj navedel: če kolo poznaš, je hitro. Da, razlika bi bila lahko manjša. Novejše zavore, nove gume … Vendar s hitrostjo je tudi možnost napak večja.

Ali sem zadovoljen s testom? Da! Sam sebi sem potrdil, da če kolo poznaš, je hitro. Ne glede na to, da se je zadnjih pet let na njem nabiral prah. Elan DH pro je moje delo in delo moje ekipe, s katero smo to kolo ustvarili in nato še nadaljevali raziskave na fakulteti. Lahko bi rekli, da ga poznam do potankosti. Prav tako lahko to rečem za Speca, ki mi zadnje dve leti zagotavlja doze adrenalina, ki jih potrebujem.

A vedno gre lahko bolje, hitreje … a to je za kdaj drugič.

Če me vprašate, ali bi šel sedaj z Elanom na DH tekmo? Odgovor je ne. Star material pomeni preveliko tveganje, tudi moje kosti so stare in se bolj počasi celijo. Je pa bil zanimiv test!

Naj zaključim: Furaj, testiraj in tvoje kolo bo najhitrejše!

Naslednjič: Nič ni večno!

Na uvodni fotografiji kolesi iz preizkusa. Saj veš, katero je katero … Vse foto Mare O.