Načinov potovanja s kolesom je nešteto, vsak se ga loti drugače in vsak zagovarja svojo opremo kot tisto "ta pravo". Tokrat se bom posvetil opremi, ki jo sam uporabljam za prenočevanje, seveda pa ne trdim, da je to edina in "prava" oprema za vsakega, gre le za moje izkušnje in preference. Nekaj je zagotovo: z dobrim počitkom in spancem bo regeneracija hitrejša in počutje na turi veliko boljše. Zato je tehten razmislek o razmerah, v katerih boste opremo potrebovali, še kako dobrodošel, preden gremo v nakup.

V mojem primeru dober spanec pomeni dober in dovolj velik šotor, dobro spalno podlogo in dobro spalno vrečo. Že pri dovolj velikem šotoru sem verjetno izgubil tiste najbolj ekstremne, ki so pozorni na vsak gram in vsak centimeter. Seveda so majhni in ultra lahki šotori super za določene razmere, vendar ko potuješ več dni s precej veliko opreme, je dodatnih 500 g in skoraj enkrat več prostora v šotoru kar dober kompromis. Vas zanima, zakaj sem takšnega mnenja?

V primeru dežja, ki ga boste prej ali slej okusili na turi, vam bo dodaten prostor v šotoru prišel še kako prav. Prtljago boste imeli na suhem in varnem, z malo iznajdljivosti in previdnosti pa si lahko v večjem šotoru tudi kuhate obroke brez namakanja na dežju. Sam uporabljamšotor Ferrino Nemesi 2, ki tehta okoli 2 kg, spakiram ga v več torb in tako enakomerno razporedim težo po kolesu.


Sedaj, ko imamo šotor, potrebujemo spalno podlogo. Nekateri je ne uporabljajo in spijo kar na tleh, kar sem tudi sam že prakticiral, vendar nekatere spalne podloge vzamejo tako malo prostora, da o tem sploh ne razmišljam več. Preizkusil sem že vse, od tistih navadnih spužvastih do samonapihljivih, trenutno pa sem popolnoma zadovoljen z ultra lahko in na usta napihljivo podlogo nizko cenovnega ranga. Med sprehodom skozi Sports Direct sem opazil spalno podlogo Karrimor X-Lite, zloženo v velikost jufke in "težko" smešnih 300 g ... Za piko na i pa je še trikrat cenejša od podlog priznanih proizvajalcev. Firbec me je prepričal v nakup in mislim, da se mi je tistih 40 evrov že davno povrnilo, zelo priporočam.

Zadnji in ne najmanj pomemben del opreme pa je spalna vreča ... Tukaj se stvari šele zapletejo. Nešteto proizvajalcev, nešteto dimenzij, oblik, barv, toplotnih lestvic ... ni da ni. V lasti imam tri; debelejšo za hladne razmere, srednjo za pomlad in jesen ter čisto tanko za poletje. Temu primerne so tudi njihove dimenzije v zloženem stanju. Njihovo uporabnost pa lahko povečate še z nakupom notranjih spalnih vreč oz. linerjev ter zunanjih bivak vreč za res hladne razmere ali kadar prenočujete brez šotora. Če je le mogoče, si za kolesarjenje izberite spalno vrečo z bombažno notranjostjo, namesto sintetično. Sicer so takšne vreče po navadi malo težje, a vam bo po nekaj dneh švica in umazanije postalo precej jasno, zakaj je bombaž boljši od lepljive sintetike. Primer takšne spalne vreče je Outdoor Expert Microconfort SQ 3, naprodaj so v trgovinah Iglu Šport, prav tako kot tudi šotor Ferrino.

Moja dva centa.

Preberi še
Bikepacking A-Ž, prvič

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.