Z Eurobike Media Days v Avstriji tokrat novo pri avstrijski znamki. Njihovo doslej najlažje kolo je 29-palčnik, precej novosti pri elektrificiranih.

Kros

Oba modela z vrha XC ponudbe koles KTM sta bila temeljito osvežena, še več novosti pa prihaja v razredu e-koles, kjer nas je čakalo tudi presenečenje v obliki vilic tipa “upside-down.”

Myroon Sonic 29 je predstavljen kot najlažji KTM vseh časov, kar je dokaj enostavno izrečena izjava. Veliko težje je bilo priti do številke 1090 gramov za 29-palčni okvir, saj so težo v primerjavi s prejšnjo generacijo znižali za kar 15 %. Sicer nobenih presenečenj - sistem Boost148, integrirani nosilci za zadnjo zavorno čeljust ter komponente razreda XX1 Eagle in 32 SC.

Scarp Sonic 29 je prav tako izgubil na teži, ohranja pa konstrukcijo Straight Line Link, pri kateri so zgornje cevi nihajke, amortizer in zgornja cev v isti liniji. 90 mm hoda bo zadoščalo za vse, kar se imenuje XCO/XCM dirka, lepe linije pa so še bolj poudarjene po zaslugi skritih napeljav.

Obe kolesi bosta seveda na voljo tudi v “običajni” različici, oznaka Sonic je rezervirana za najlažje materiale in vrh ponudbe.

Elektro

Gremo na elektriko oz. na “mašine,” kot ta kolesa poimenuje KTM (KTM Bike Industries seveda in ne KTM, čeprav sta podjetji med seboj oddaljeni le nekaj sto metrov). Macina Kapoho LT je enduro kolo s 160 mm hoda, plašči plus dimenzij 27,5 x 2,8 in pogonom Bosch Performance CX. Ogromno dela je šlo v oblikovanje aluminijastega okvirja in integracijo celotnega sistema. Na razstavljenem modelu z vrha ponudbe so bile nameščene nove vilice Magura/WP, o katerih pa ni želel nihče prav veliko govoriti, uradno naj bi jih razkrili prihodnji teden.

Macina Lycam sledi obliki in tehnologiji modela Kapoho, a ima 125 mm hoda in “običajne” 27,5-palčne plašče. Kar se tehnologije tiče, velja podobno tudi za Macino Fogo, ki je predstavnik koles brez zadnjega vzmetenja.

Pri KTM so napovedali tudi prvo e-gorsko kolo s 30 prestavami, niso pa ga še razkrili. Kolo Macina Force E30 bo imelo serijski Boschev motor in baterijo, vseh 30 prestav bo na zadnjem pestu - izbrali so kombinacijo pesta SRAM DD3-30 z notranjimi prestavami in klasičnim zunanjim menjalnikom GX1. Razpon prestav bo znašal kar 610 %, kar je seveda veliko več kot pri vseh sistemih 1x, ki jih običajno najdemo na teh kolesih.

www.ktm-bikes.at


Preberi še
Eurobike Media Days: Finski genij ali nori znanstvenik?
Eurobike Media Days: Rocky Mountain v elementu