Že od vsega začetka smo ga s kolesi kaj lomili tudi po snegu. In čeprav se mraza niti najmanj ne bojim, mi dobra prekrvavitev telesa očitno ne seže čisto do prstov, tako da mi globoko zmrznjeni radi pokvarijo zabavo.

Praviloma kolesarim zapet v pedala, v snegu sem bil kdaj tudi v nekolesarskih obuvalih, sicer pa so solidno delovale tudi galoše čez kolesarske čevlje. A če pomislim, da sem šele v letošnji zimi našel prava dva para toplega udobja za na zgornje in spodnje parkeljce …

Namreč čevlje, ki jim je posvečen tale zapis, in omembe vredne rokavice Endura Strike II.

Shimano MW7

Pri Shimanu kategoriji čevljev za hlad in mokroto rečejo “resne razmere” (Severe Conditions).

S tovrstnimi čevlji imajo že kar nekaj izkušenj, že pred časom pa so jih začeli izdelovati z neoprensko manšeto z zapenjanjem z velcro trakom (ježkom), ki preprečuje vstop mraza in mokrote od zgoraj oziroma izgubljanje toplote iz čevlja. Cel čevelj Shimano MW7 s polnim imenom SH-MW700 je izdatno izoliran, tudi s plastjo materiala Gore-Tex. Tu je še malo bolj “gojzerski” podplat in robustna lupina s temeljitim zapenjanjem (zategovanje z vrvico, velcro trak in še pokrivalo z velcrom čez vse).

Recimo, da je MW7 turni ali enduro čevelj. Je udoben, a vseeno trdno objame stopalo, tudi podplat je dovolj trd, tako da je primeren tudi za bolj agresivno, dirkaško poganjanje.


V uporabi

Sam sem ga konec jeseni začel uporabljati na hladnih furah - suhih, mokrih in naposled tudi snežnih. Če bi ga že prej izbral za jugozahodni Dust Lust, ne bi bilo nič narobe (nisem pravočasno montiral ploščic in nisem želel med dirko izvedeti, koliko je primeren za dirkanje).

Kar je najpomembneje - zeblo me ni, tudi pri 10 pod ničlo je bilo še znosno, čeprav ne več super prijetno. Res si v ekstremnih razmerah še nisem privoščil kakšnega dooolgega hitrega spusta, a tudi hitro ravninsko makadamkanje ponavadi ni prijazno.

Prav dolgo nisem stal v vodi ali mokrem snegu, nekaj pa že, za konec pa sem ob pranju kolesa splaknil še čevlje - in ostal suh. Čevlji bi utegnili zamakati le z vrha, skozi neoprensko manšeto, ki noge seveda ne objame povsem vodotesno. Ob nošenju na pajkice seveda, moje zimske hlače gredo čez, kar pomaga.

Z nogavicami se mi ni zdelo potrebno pretiravati, nosil sem navadne kolesarske ali športne. Tako da je tu še kar nekaj rezerve. Vsekakor teh čevljev pri 10 stopinjah NAD ničlo ne bi več priporočal, ne bo več prijetno. Če si v globokem minusu čeznje predstavljam še kakšne galoše, pa smo vpeti jezdeci “porihtani” za arktične razmere.

Zimske čevlje ponuja večina vodilnih znamk in najdejo se tudi kakšni za še bolj ekstremne razmere. Tudi dražji so - poguglaj Lake MXZ303 ali fatbajkerske škornje 45NRTH. Za zimsko kolesarjenje za “normalne” državljane pa so MW7 več kot dovolj.

Gore-Tex dražji, Dryshield cenejši

Ob MW7 je naprodaj tudi cenejši model MW5 - na pogled sila podoben, a se razlikuje tudi po tem, da je namesto Gore-Texa oblečen v cenejši Dryshield. MW5 je izgubil tudi torzijski vstavek Torbal v podplatu, ki naj bi omogočil boljše vodenje kolesa na spustih. Maloprodajna cena za MW7 je v Sloveniji 230 evrov, za MW5 pa 50 evrov manj.

Zime še ni konec. Pa baje sledi še kakšna. Ne računaj preveč na segrevanje planeta.


Čevlje so priskrbeli pri CS Eurotrade
Več o čevlju na strani proizvajalca www.shimano-lifestylegear.com

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.