Na prodajnih policah se bodo med aprilom in majem znašle prenovljene komponente spodnjega dela Shimanovih gorskokolesarskih komponent. Deore, Alivio, Acera in Altus v novi preobleki.

Shimano Deore

Deore ostaja pri 10-redni kaseti zadaj, spredaj pa ponuja gonilko z dvema ali tremi verižniki.

Razmerja prednih verižnikov so 28-38, 26-36 in 24-34. To pomeni, da so pri dvojni verižnici spredaj pokrili razred med kolesi za kros in trail. Novost je tudi 3 milimetre širša os za standard Boost. Triredni verižnik spredaj bo ponujal le eno kombinacijo in sicer že preverjen sistem 22, 30 in 40 zob.

Nova je 10-redna kaseta z razponom 11 do 42 zob, v ponudbi pa še vedno ostajajo tiste z razmerjem 11-36, 11-34 in 11-32.

Zadnji menjalnik je Shadow RD+, s sklopko, ki je bila v prejšnji različici na voljo le pri menjalniku s srednjo kletko. Prednji menjalniki so na voljo v treh različicah in s petimi možnostmi pritrditve (to bodo trgovci in serviserji veseli). Menjalne ročice ostajajo pri sistemu Rapidfire Plus.


Zavore so izboljšane s sistemom Servo wave in so se približale delovanju zavor razreda višje, poleg tega so čeljusti oblikovane tako, da sprejmejo zavorne ploščice s tehnologijo Ice.

Pri pestih zaenkrat še ni znano, če bodo tudi na voljo za standard Boost. Je pa razveseljivo, da bo tudi Deore ponujal le-te tudi z votlo osjo - tako spredaj kot zadaj (uvodna fotografija).

Alivio, Acera in Altus

Alivio, razred pod Deore, ostaja pri 9-redni kaseti, ki pa dobiva novo prestavno razmerje. Do sedaj je bil največji razpon pri Aliviu 11-34, sedaj bo še dva zoba več. Nova je tudi gonilka, ki bo odslej tudi z le dvema verižnikoma in z razmerjem 22-36.

Prednjemu menjalniku so dodali še eno izpeljanko, tako imenovani “side swing”, ki bo prišel prav predvsem pri uporabi širših plaščev zadaj, saj bo dopuščal več prostora.


Tudi pri Aceri so šli spredaj le na dva verižnika. Z enakim razmerjem kot pri Aliviu. Stara je ostala le os, ki ima še vedno štirikotne nastavke. Drobnih posodobitev so bile deležne tudi prestavne ročice.

Pri Altusu so na zadnjo kaseto dodali dodaten zobnik. Tako bo tudi najnižja izmed rekreativnih skupin japonskega proizvajalca opremljena z 9-redno kaseto. Na novo so oblikovali tudi gonilko in na njej pustil tri verižnike. Zadnji menjalnik je dobil izvedenko Shadow.

Na naslovni fotografiji novi Shimano Deore. Vse fotografije Shimano

bike.shimano.com

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.