Še vedno smo vam dolžni nekaj vsebin na temo sejma Eurobike, kdaj točno pa bomo objavili vse, pa je premosorazmerno s številom deževnih dni. Danes nadaljujemo z 29-palčnimi kolesi, ki jih je preveč, da bi omenili in opisali vse, jih pa zato toliko več najdete med fotografijami.

Količina
Kakšna je zares količina prodanih 29-palčnih koles? Nekaj o tem smo že pisali v prvem poročilu s sejma, zdaj pa še nekaj številk. Odvisno od sogovornika iz industrije se mnenja seveda delijo, vendar mnogi verjamejo, da bo v roku dveh let prodaja teh koles v razredu trdakov do 1500 evrov blizu polovice vseh prodanih koles. V ZDA je medtem v tem razredu ponudba 26-palčnih koles menda povsem izginila. Dejstvo je, da proizvajalci močno pritiskajo na ta segment, uporabniki so po večini zelo zadovoljni, svoje pa so dodale še številne zmage na najvišjem nivoju, ki potrjujejo hitrost in kvaliteto teh koles. Ocene za Slovenijo so zelo različne, nihče pa ne verjame, da se proda več kot nekaj sto takšnih koles. A prihodnjo sezono se bo ta količina močno povečala, saj so mnogi trgovci zelo navdušeni nad tem segmentom in so naročili veliko več tovrstnih koles. Številke seveda nimam, vendar bi lahko rekel, da boste imeli dobro ponudbo v kar nekaj trgovinah (in to ne po naročilu, ampak na zalogi).

29er za skoraj vsakogar
Modeli 2012 so podrli še nekaj izmed argumentov proti. Za začetek tega, da so 29-palčna kolesa samo za velike ljudi, saj so šli proizvajalci kot sta Specialized in Trek v proizvodnjo zelo majhnih okvirjev ter še celo posebnih ženskih modelov. Še posebej Specialized je izvedel ogromno ofenzivo z 29-palčnimi modeli v praktično vseh serijah do razreda Stumpjumper FSR, predstavili pa so še kar tri družine modelov, v katerih so samo tovrstna kolesa. Z omenjenim Stumpjumperjem FSR 29 ponujajo tudi 130 mm hoda spredaj in zadaj, enako pa velja tudi za povsem nov Konin model Satori (model je sicer zanimiv tudi zaradi sistema vzmetenja, ki ni običajen za tega proizvajalca). To je za zdaj zgornja meja kar se tiče komercialno dostopnih koles in v bližini bo morda tudi ostala splošna meja. Proizvajalci vendarle verjamejo, da je pri kolesih z več hoda v ospredju okretnost, zato nikakor niso pozabili na 26-palčne modele.  
Močno so svojo ponudbo razširili tudi "nemški" proizvajalci, kjer z modeli iz skoraj vsake družine izstopa Cube. Tudi Focus ni daleč zadaj z vsemi različnimi modeli, pa tudi drugi sledijo. Sam bi izpostavil še Ninerja, ki je še vedno edini svetovni znani proizvajalec, ki ima v svojem programu samo ta kolesa. Ali pa Ibisa, pri katerem so naredili enega izmed najlepših predstavnikov te pasme koles. Ob novemu 29-palčnemu Xizangu pa se bo dvignil utrip marsikateremu nostalgiku ali fanu zlate dirkaške dobe GT-ja. Seveda pa ne smemo pozabiti na "izumitelja" teh koles Garyja Fisherja, ki pod streho Treka ustvarja vedno nove modele.

Komponente sledijo
Do nedavno so razvoj tega segmenta pravzaprav ovirali proizvajalci komponent z relativno ozko izbiro, a zdaj je vse drugače. Kar se vilic tiče ima večji del novosti vseh proizvajalcev oznako 29, enako velja tudi za proizvajalce plaščev in obročev. Sledijo specifična krmila, prestavna razmerja in še kaj. Možnosti izbire je torej več kot dovolj.

Avtor vseh fotografij je Grega Stopar, na uvodni sliki je Specialized Stumpjumper FSR 29.

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.