Gospod Volk, Mr. Wolf iz Italije, nam preko platforme za množično financiranje Kickstarter ponuja sistemsko rešitev, ki bo naše kolesarske ture naredila manj stresne. Obljublja, da nikoli več ne bomo doživeli razočaranja prazne gume.

Dejansko gre za nekaj, kar poznamo že iz otroštva - za polne gume. No, nekaj podobnega. Banger je klobasa iz tehničnega polimera izredno nizke gostote oziroma pene, oblikovane v obroč, ki ga namesto zračnice enostavno vstavimo v gumo. Ta mora biti iz tubeless družine, saj poleg penaste klobase v gumo dodamo še nekaj malega zraka - le do 5 % običajnega volumna in po želji mleko.

Banger je dodatno vzmetenje tvojega kolesa. Zaradi penastega polnila je guma še manj napolnjena in zato mehkejša, kar poveča udobje vožnje, oprijem gum in nadzor nad kolesom. Polnilo v plašču prepreči, da bi ob udarcih ali v zavojih gumo kljub nizkemu tlaku snelo z obroča.

Pri naletu na oviro udarec običajno povzroči raztezek zraka v nasprotni smeri, pena Banger pa te sunke vpije brez reakcije na nasprotni strani gume. Če vzmetenje kolesa poskrbi za velike udarce, mehka guma poskrbi za vse drobne in srednje tresljaje. Laboratorijski testi so pokazali, da uporaba pene Banger bistveno ne poveča kotalnega upora, saj je ta le 1 % večji kot pri uporabi klasičnega tubeless sistema.


Uporaba penaste klobase med vožnjo po zahtevnem terenu ščiti obroče, saj preprečuje njihove udarce ob skale. Prav tako lahko uporabljamo lažje gume s tanjšimi stenami, saj pena v zavojih drži obliko gume. Tako prihranimo pri teži, saj 29-palčna klobasa, namenjena XC in martatonskim kolesom, tehta manj kot 200 gramov. Te so sicer na voljo v vseh treh standardnih premerih in širinah od 1,9 do 3 palce.
Fantje iz volčjega brloga so na Kickstarterju že presegli zastavljeni cilj - 50.000 evrov, zato se lahko nadejamo, da bo njihov izum kmalu na voljo gorskokolesarskemu trgu. Ta bo dal pravi odgovor, če je ideja Mr. Wolfa tudi zares zaživela.

Poglej na Kickstarterju

mrwolf.bike

Foto proizvajalec