Kolo: Pivot Mach 429SL Carbon (2017), paket opreme PRO XT/XTR 1x, velikost L

Značilnosti

Polnovzmeteni maratonec s štirimi palci ali 100 mm hoda zadaj in vilicami s 120 mm hoda. Testirani malo kompromisno opremljen z mešanico komponent, vzmetenjem Fox s premazom Kashima, obročniki DT XM …

Romantično razmerje

Zanimiva, progresivna ameriška znamka, ki si jo zapomniš po oblikah, dvobarvnih kombinacijah, zanimivih ambasadorjih (Bernard Kerr, Aaron Chase), učinkvitih rešitvah (DW Link) … Veliko karbona in nekaj malega aluminija. Všeč.

Priložnost za furanje

Na domačih stezicah, že spomladi na trasah krosa in maratona v Premanturi ter ob ogledu dela trase blejskega maratona.


Vtisi

- To je relativno lahko in učinkovito kolo za maratone in ture, ki pa je zaradi oblike videti kot enduro kolo (dokler ljudje ne opazijo, da nima prav veliko hoda). Vsekakor ga lahko voziš v oprijetih ali širših oblačilih.
- Če se zadovoljiš z 10/12 cm hoda (kar se nedvomno da), ga od še bolj zabavne “trail” namembnosti loči le malo širši prednji plašč in potopna sedežna opora. Tudi takšno verzijo ponujajo.
- Krmilni kot 70,3 stopinje ni prav položen, a se za krmilom kakšne živčnosti zato ne čuti.
- 34 mm vilice na maraton kolesu? Očitno so želeli trdnost in samovest za spuščanje, v kombinaciji z zadnjim vzmetenjem DW Link jim je uspelo.
- Brez pripomb na zadnje vzmetenje. Sam sem zadovoljen z vzpenjanjem v “trail” nastavitvi zadnjega blažilca.
- V tehtnici še vedno nimamo baterij, proizvajalec pa za najlažje inačice navaja težo pod 10,4 kilograma.
- Bolj kot geometrija ali hod to kolo pri divjanju navzdol omejujejo plašči, ki so seveda podrejeni hitrosti (Maxxis Ardent Race).
- Oporo krmila sem za nižje krmilo nemudoma usmeril navzdol, pa sem imel ob kratki opori še vedno nekaj težav z uhajanjem prednjega kolesa v zelo strmem vzponu.
- Z (ročno) spuščenim sedežem sem ukrotil kar tehnične spuste. Kolo zmore.
- Šal na račun podobosti besed “Pivot” in “pivo” vam nikdar ne bo zmanjkalo. Francozi naprimer kolesu rečejo “Le Pivo”.

Na jetra

Morda le to, da si ga ne morem kupiti, tudi če mi da Janez super ponudbo. Mi jo je dal. Hvala, a ... morda bom v naslednjem življenju zobozdravnik.

Za koga

Mach 429 je maratonec zame, recimo za kakšne 4 otoke ga takoj izberem, ker mi bo udobno in tudi navzgor bodo prej omejitev moje noge kot kar koli na njem. Resnejši maraton dirkač bi morali seči po - av, boli - še kakšni dražji in lažji inačici s karbonskimi obročniki in še čim, morda z zaklepanjem s krmila …

Cena 6.699 €

Na voljo je kup različno opremljenih inačic od 5.499 do 10.299 €, pa še verzija Trail, tu je še čisto novi Mach 4 s 27,5-palčnimi obročniki.

Džojrajd omogočil Factory Store, njihova ponudba inačic Pivota Mach 429SL Carbon na www.factorystore.si

Več o kolesu na www.pivotcycles.com