Kolo: Giant Trance 1.5 LTD, velikost M


Značilnosti

Polnovzmeteno turno ali “trail” kolo s 27,5-palčnimi obročniki, 140 mm hoda na zadnji nihajki in centimetrom več spredaj. Aluminijasta inačica. Za leto 2017 so model Trance povsem prenovili.

Romantično razmerje

Sem fan Gianta in že leta tudi modelov Trance. Če v življenju premoreš nekoliko racionalnosti, je odlična odločitev. Ob tem grem praviloma raje v bolj z manjšo puško in bolje merim, kot da bi po svetu tovoril kakšno protiletalsko orožje.

Priložnost za furanje

Na domačih terenih s kosilom na Orlah in na otvoritvi proge RobeTwist v Kranjski Gori.


Vtisi

- Kolo je živahno, lahkotno (po podatkih proizvajalca 13,4 kg) in poskočno, da se mi je - staremu ljubitelju 29-ic - kar zbudilo veselje do 27.5-palčnih obročnikov.
- Ob tem je tudi dobro opremljeno s pogonom in zavorami XT, vzmetenjem Fox Float Performance
- Pred leti sem testiral prvega Tranca 27.5, svoje prvo kolo tega standarda. Razen tega, da sem na Nanosu z njim zadnjič fural z Gorazdom, se spomnim, da se nisem tako zabaval kot zdaj. Giant Trance 27.5 1 (2014)
- Sem pa že takrat jamral na račun plaščev Schwalbe Nobby Nic. Imam dve teoriji, zakaj se tako pogosto pojavljajo na novih kolesih: Ker so tako lahki, da se že kar lepo pozna pri skupni teži kolesa; Ker jih Schwalbe proizvajalcem meče v hrbet za kakšno trapasto ceno. No, tudi Nobby Nic (verzija Performance) ima malce boljši oprijem kot pred leti in niti predreti ga nisem uspel. Plašči pa bi bili lahko širši.
- Ob prenovi modela Trance je kot vilic ostal enak kot prej (67 stopinj), kolo pa je dobilo osi standarda boost in karbonski vzvod, “rocker” zadnje nihajke. To pomeni predvsem trdnost in boljši nadzor pri spuščanju. Se čuti.
- S črno-zeleno zverinico sem vozil kar zahtevne “enduro” spuste, mestoma kar napadalno in zadovoljen sem bil s kontrolo.
- Pri zadnjem vzmetenju sem brez posebnega trpljenja pri nastavljanju našel tisti občutek “neskončnega hoda”, s katerim se baha vpetje Maestro. Je pa zadnji del precej aktiven tudi v nastavitvi “trail”.
- Črno-zelena barvna kombninacija mi je zelo po godu, le na zadnji nihajki se zdi, da se jim je fluorescenčna zelena kar malo zlila. Gre pa lepo skupaj z dresom mtb.si in je tudi še dovolj xc, turno/trail, da se ga spodobi vozit v takem dresu. S širokimi hlačami seveda.
- Vozil sem velikost M, mislim da bi se še bolje znašel na velikosti L s krajšo oporo krmila.
- Cena: zelo konkurenčna, si upam trditi.

Na jetra

Hmmm … Plaščem še kar ne zaupam.
Pa malo tudi kokpit. Čeprav to ni enduro kolo, bi si želel malo krajše opore krmila. Boste zadovoljni s 74 cm širokim krmilom?
Dvojni prednji verižnik, razen tega, da dela gnečo na krmilu, včasih res pride prav, priznam. A najlažji prenos 26:42 je hudo pretiravanje. Odpustim, ker kaseta omogoča hiter preskok na 1x11.
Ročica potopne sedežne opore je bila leta 2013 kul, zdaj je veliko boljših rešitev. Ob levi prestavni ročici s kazalcem je tudi zelo daleč od ročaja.
Da nimajo več 29-palčne verzije :)

Za koga

Si upam trditi, da za marsikoga, ki se zdaj po gozdovih pretepa z enduro modelom Reign. Trance je lažji za vzpenjanje in lažje vodljiv navzdol. Marsikdo bi na njem imel več od dneva kot na Reignu. Pa za vsakega, ki se okliče za turnega kolesarja in bi bil ob tem rad tudi malo prikritega divjaka.

Cena 2.499 €, za gotovino 2.399 €

Prav takšen je na voljo še v oranžno-modri kombinaciji. Pri aluminijastih je še ena bogatejše opremljena verzija (model 1) in tri žepu še prijaznejše. Kdor bi imel nekaj takšnega, a še bolj divjega, lahko izbira med dvema karbonskima modeloma Advanced.

Džojrajd omogočil Freestyle - Giant Ljubljana

Več o kolesu na www.giant-bicycles.com