O komponentah Rotor ni potrebno izgubljati besed. Leta 1994 so začeli z ovalnimi verižniki, nadaljevali z gonilkami in 2015 s prvim kompletnim hidravličnim prestavljanjem, imenovanim UNO. Seveda so kot posledica inovacij na področju ovalnih verižnikov vstopili tudi v svet merilcev moči in njihov merilec INpower počasi postaja med tekmovalci eden bolj priljubljenih.

O ovalnih verižnikih je bilo napisanega že veliko. Tu se ne bom spuščal v to. To je osebna izkušnja nekoga, ki na gorskem kolesu aktivno presedi okoli 600 ur na leto in ima od 20 do 30 startov v sezoni, od tega vsaj dve etapni dirki po teden dni ali več.


QX1
Danes bom pisal o verižniku QX1. Le-ta je namenjen montaži na obstoječe gonilke z različnimi razdaljami med vijaki in prihaja v velikostih od 28 pa do 36 zob.

Ideja ovalnih verižnikov je, da kolesar čim več časa ostaja v najmočnejši fazi obrata. Rotorjeve trditve so jasne - povečanje moči, znižanje srčnega utripa in zmanjšanje porabe kisika.

Če te zanima celotna študija, jo najdeš na tej povezavi

Kar jih loči od drugih proizvajalcev, je možnost, da verižnik nastavite na svojo optimalno pozicijo. Verižnik ima tri možnosti nastavitve in Rotor to zadevo imenuje OCP - Optimum Chainring Position.In zakaj bi menjal pozicijo verižnika?

Obračanje verižnika določa, kje bo najtežji del obrata gonilke. Če čutiš, da prihaja prekmalu, potem uporabiš višjo nastavitev (označene so s številkami 2, 3, 4). če pa nasprotno čutiš, da najtežji del obrata prihaja prepozno, potem ga nastaviš na nižjo številko.

Verižnik QX1 ima široke/ozke zobe (narrow/wide) za 1x prenose, 12.5-odstotno ovalnost in 3 OCP nastavitve (2-3-4).

Test

Z mojim verižnikom sem začel v srednji nastavitvi, ki je podobna vsem ostalim ovalom, ki sem jih vozil do sedaj (zadnjih 5 let zgolj ovalni verižniki). Občutek in vožnja, pa tudi segmenti, so bili podobni kot pri ostalih.

Občutil sem pomoč pri prehodu najtežje točke obrata, imel boljši obrat pri običajni kadenci in nenazadnje večjo moč. Moč je seveda relativen občutek in nima absolutne povezave z ovalom. A telo ima nagon, da takrat, ko čuti, da je v idealni poziciji, naravno pritisne močneje in tako pridemo do več moči. A to so zelo majhne razlike in predvsem prvi dve navedeni lastnosti sta pravi razlog za uporabo Rotor ovala.

Ko sem oval postavil v položaj na številko 2, se je moja kadenca zmanjšala. Suvereno sem letel po ravnini in tudi daljši vzponi z normalnimi nakloni po makadamu so bili tekoči. A ko sem zavil v globok gozd na tehnične dele s koreninami in kratkimi, ekstremnimi vzponi po kamenju in skalah, sem imel občutek, da se zatikam na vrhu obrata. Sicer sem vse zvozil kakor prej, a manj tekoče, kar se je pokazalo tudi na segmentih.

Čez teden dni sem verižnik prestavil v položaj 4 in vozil po istih terenih kakor teden dni prej. Na ravnini in daljših vzponih je bil občutek podoben le kadenco sem moral malo povišati, kar pa je za MTB le prednost. Ko pa sem prišel na kratke, ekstremne in tehnično zahtevne vzpone, je bila razlika občutna. Brez zatikanja z veliko moči preko ovir in tekoča vožnja po terenu. Posledično tudi manj utrujenosti, nižji srčni utrip in zadovoljstvo ob suverenem prehodu preko zahtevnega terena.Kako se odločiti?

Vozil sem vse in oval mi je najbolj naraven. Tudi običajni ovali so mi prinesli boljši občutek pri vožnji. Z Rotor QX1 pa sem našel svojo nastavitev, ki mi ne daje samo dobrega občutka in lepšega obrata, ampak tudi več oprijema na tehničnem terenu in večjo suverenost na njem. Seveda je odvisno od kolesarja, a pri sebi sem te razlike potrdil tudi v praksi.

V popolnem svetu bi vsi imeli svoje lastne oblike verižnikov za slog vožnje in raven izkušenj. Glede na to, da ima Rotor več položajev OCP, ki jih lahko mikro prilagodite, se temu tako najbolj približamo.

Oblika verižnikov je področje vročih razprav. Nekateri strastno vztrajajo, da ne prinesejo ničesar, drugi pa prisegajo na njih. Jaz sem nekje v sredini. Resnično so mi všeč (in jih bom še naprej uporabljal), a bi lahko živel srečno življenje tudi brez njih. No, z vsakim letom jih bolj cenim. Če iščeš nekaj, kar ti bo pomagalo pri lepem obratu, bi to lahko bila prava stvar. Nekateri jih kombinirajo tudi s krajšimi gonilkami in mogoče je vredno preizkusiti tudi to.

Foto Aleš Boben

rotorbike.com

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.