Ja, malo smo zaspali s predstavitvijo novega Specializeda, a smo si ga med tem časom ogledali še v živo - na Lošinju. Novi Stumpjumper prihaja na trg v treh izvedenkah - brez končnice, s končnico ST, vrača se tudi tisti, ki sliši na ime EVO.


In kaj je novega?

Skoraj vse. Drugačen, asimetrični okvir, aluminijast in karbonski, postavitev zadnjega vzmetenja kot pri Demu. Z dvema različnima velikostma obročnikov - 27,5 in 29 palcev, predvsem pa to, da se pod enim imenom skrivajo tri različna kolesa - za ljubitelje trejlov in malo bolj robustnega XCja, pa vse do “skoraj” enduro navdušencev. Pozebno pozornost so namenili tudi oblikovanju okvirja v smer, kjer se uporablja le sistem 1X. Karbonski okvir je dobil prenovljen predal SWAT, ki sedaj sprejme še nekaj več orodja in ostalih stvari.


Postavitev blažilca kot pri Demu?

Stumpjumper

Ta ohranja karakter svojega predhodnika in ponuja hod 150 milimetrov spredaj in 140 zadaj pri 29 palcih, ter 150 milimetrov spredaj in zadaj pri 27,5-palčni različici. Kot krmilne cevi je 66,5 stopinj pri 29 in 65,5 stopinj pri 27,5. Stupyja ima v prvotni opremski različici plašče širine 2,6, vendar je dovolj prostora, da nanj natakneš tudi tiste s širino 3 palce. Stupjumper bo imel tudi dva modela za ženske in sicer enega aluminijastega in enega karbonskega.


Stumpjumper v aluminijasti izvedbi.

Stumpjumper ST

Ta bo nasledil model Camber. V 29-palčni različici bo postregel s 130 milimetri hoda spredaj in 120 zadaj. Kot krmilne cevi je 67,5 stopinj. Stopinjo bolj položen kot pa ima model na 27,5 palcih, ki ponuja enak hod spredaj in zadaj. To je 130 milimetrov. Širina plaščev bo v vseh primerih 2,3. ST bo predstavljal tako imenovano trail kolo in bo na voljo tako v karbonski, kot aluminijasti izvedenki. Prav tako bodo na voljo tudi štiri različice prilagojene nežnejšemu spolu, ki se bodo od moških razlikovale predvem pri nastavljenem vzmetenju.


Karbonska izvedba "krajšehodnega" Stumpyja.

Stumpjumper EVO

Po nekaj letih se vrača tudi različica EVO. To je tista “zlobnejša” izvedenka. Hoda bo toliko kot pri Stupjumperju. Kot krmilne cevi pa bo 63,5 stopinje in to tako na 29 in 27,5 palcih. Na voljo bo le v aluminijasti izvedbi in v le dveh velikostih, kjer bomo s težavo iskali S, M ali L. To bosta S2 in S3. Malce več prilagajanja na novosti, a tisti, ki bo iskal, bo zagotovo našel pravo.

Takole sta hišna jezdeca Jared Graves in Curtis Keene lansko jesen preizkušala kolesa, ki bodo kmalu na voljo tudi širšem krogu kolesarjev.

Dodatne informacije najdeš na specialized.com

Foto UL

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.