Na test sem dobil pnevmatike francoskega proizvajalca Hutchinson, ki slišijo na ime Cobra in Black Mamba. Podjetje z dolgo tradicijo izdelovanja MTB gum, vse od leta 1983, na katerih je svoj čas blestel tudi "upokojeni" zvezdnik krosa Julien Absalon.

Značilnosti

Testirane pnevmatike so bile tipa tubeless ready, se pravi za uporabo brez zračnic. Širina Black Mambe je 2.0", Cobre pa 2.1!. Obe pnevmatiki sta na obroču širine 25 mm merili 51 mm. Black Mamba je na tehtnici pokazala 514 gramov, Cobra pa 663 gramov. Gostota tkanja je v obeh primerih 127 TPI, profila pa sta na otip delovala dokaj mehko. Pnevmatike so namenjene krosu in se priporočajo za uporabo v suhih razmerah.


Občutki

Pnevmatike sem testiral na tekmi v Kočevju ter svojih lokalnih poteh. Najprej v kombinaciji Cobra spredaj ter Black Mamba zadaj, nato pa sem na oba obročnika namestil Cobro. Namestitev je dokaj enostavna, tako da ni bilo izgubljanja živcev, preden se je rob gum uskladil z obročem.Prva kombinacija se je izkazala kot zelo hitra, saj je zadnja pnevmatika lahka, z majhnim kotalnim uporom. Cobra spredaj pa je zagotavljala oprijem v zavojih. Kljub temu, pa sem vseeno večkrat čutil zdrs zadnjega kolesa in za moje potrebe Black Mamba, vsaj v zavojih, ni zagotavljala dovolj oprijema.

Druga kombinacija je bila na hitrih odsekih nekoliko počasnejša (makadam, asfalt) in težja, je pa nudila dosti večjo zanesljivost pri vožnji po terenu in ovinkih.

Pri zavijanju je kombinacija Cobre spredaj in zadaj omogočala res dober oprijem, tako da se je bilo za zdrs pnevmatike res potrebno potruditi. Prav tako se pnevmatike niso krivile (kar lahko opazimo pri nekaterih bolj minimalističnih in tanjših modelih). Všeč mi je bila tudi debelina sten in robu, ki je oblikovana z mislijo na dobro zaščito proti predrtju. V obdobju mesečnega preizkusa še nisem imel težav s Cobro, mi je pa enkrat uspelo prebiti Black Mambo.Na jetra

Slabši oprijem Black Mambe v ovinkih ter občutljivost na predrtje zaradi tanjše stene in oblike profila. Cobra bi bila lahko tudi nekoliko lažja, vendar bi s tem izgubila nekaj ostalih pozitivnih lastnosti. Pnevmatiki bi bili lahko širši, vendar se tudi v teh merah peljejo presenetljivo dobro. Vožnja na mokri podlagi jima ni ravno v ponos, je pa res, da jih proizvajalec ne reklamira za takšne razmere.

Za koga

Za tekmovalce v krosu in vse, ki se spogledujejo s hitrim terenom. Predvsem model Cobra je po mojem mnenju dobra izbira, saj zagotavlja dober oprijem v suhem. Za hitrejšo in nekoliko manj zahtevno podlago pa se dobro odnese tudi Black Mamba

49,90 €

Toliko znaša cena testiranih pnevmatik. Ima pa Hutchinson v ponudbi še izvedbo za zračnico (zložljiva ter žičnata), ki je nekoliko cenejša. Pnevmatike je možno dobiti v različnih širinah in velikostih.

Test je omogočil factroystore.si.