Leta 2018 je Shimano s skupino XTR uvedel 12-redne prenose. Po slabem letu dni je japonski gigant nadgradil tudi XT. In ne samo to, tehnologijo so unovčili tudi pri cenejši skupini SLX. Rezultat sta dva relativno poceni in zmogljiva paketa, vključno z zavorami.

Na podlagi izkušenj nekaterih najboljših svetovnih tekmovalcev na gorskih kolesih tekmovalno tehnologijo Shimano prenaša v komponente za množice. Nova serija Deore XT M8100, najnovejša generacija Shimanove prve gorskokolesarske skupine, nadaljuje s svojo zmogljivostjo za današnje zahtevne in pustolovske gorske kolesarje. Na voljo bo od sredine junija. Skoraj istočasno bo na trg prišla tudi serija SLX-M7100, prav tako je plod enake tehnologije kot XTR in XT. Na voljo bo mesec dni kasneje kot XT.

Deore XT - trajnost in zmogljivost za sedanje gorske kolesarje

Nova serija M8100 ima 12-redno kaseto Micro-Spline z dvema možnostima konfiguracije - 10-45 ali 10-51 zob. Vključuje tudi ročici "Hollowtech II" 1x12 ali 2x12, nastavljiva menjalnika iSpec-EV ter natančne zadnje in prednje menjalnike. Prav tako so nove dvo- ali štiribatne zavore s hladilnimi zavornimi diski "Ice Technologies Freeza" ter obročniki za kros in enduro.


Novi Shimano XT

Gonilke

Novi XT in SLX ima gonilko z integrirano osjo "Hollowtech II". Verižniki so opremljeni s profilom zob "Dynamic Chain Engagement +", ki s svojimi ozkimi in širokimi zobmi zagotavljajo boljše držanje verige in gladko vožnjo. Nosilci verige "directmount" so priviti neposredno na gonilko.

Deore XT ponuja prednje verižnike v velikostih 28T, 30T, 32T, 32T, 34T in 36T. Tisti v SLX segajo med 30T in 34T. Dolžine gonilke SLX so 165, 170 in 175 milimetrov, medtem ko so XT ročice na voljo tudi v daljši 180-milimetrski izpeljanki. Tudi za navdušence nad sistemi 2x12 ponujajo gonilki XT in SLX in sicer s 26 in 36 zobmi v kombinaciji s kaseto 10-45T.

Kasete

12-redne kasete Shimano XT in SLX so pripravljene za račno Micro-Spline. Na voljo so izvedbah 10-45 in 10-51 zob. Vse kasete imajo tehnologijo HYPERGLIDE+, ki omogoča hitro prestavljanje v višjo prestavo in hitro prestavljanje navzdol. Medtem ko imajo kasete XT deset jeklenih in dva aluminijasta zobnika na nosilnem pajku, ima kaseta SLX enajst trajnih jeklenih zobnikov in en aluminijasti zobnik. Kasete tehtajo od 461 do 470 gramov, oziroma 513 in 534 gramov.


Novi Shimano SLX

Prednji in zadnji menjalnik

Zadnji menjalnik Deore XT je na voljo v izvedbah Single (RD-M8100-SGS) ali Double (RD-M8120-SGS). Oba zadnja menjalnika imata pozicijo "SHIMANO SHADOW RD+", udarno zavoro in veliki 13-zobni kolešček menjalnika. Menjalnika tehtata 284 in 290 gramov. Enako velja za SLX, razen da tehtata malo več in sicer 316 ter 322 gramov.Menjalniki so na voljo za 48,8 in 51,8-milimetrsko nastavitev linije verige, kot tudi za montažne tipe D, E ali M.

Zavore

Pri obeh skupinah so zavore na voljo v dveh različicah - z dvema zavornima batoma za kros in s štirimi bati za uporabo pri kolesih za trail in enduro. Medtem ko XTR ponuja posebne zavorne ročice za različice trail in kros, je pri XT in SLX zavorna ročica ena. Zahvaljujoč novemu sistemu Servo-Wave pa zavore nudijo boljše delovanje in to s krajšim prostim hodom.
 
Dodatne informacije na shimano-eu.com.

Foto proizvajalec