V okviru sejma Eurobike podeljujejo tudi nagrade za najbolj inovativne, všečne, domiselne, okolju prijazne ideje oziroma rešitve v svetu kolesarstva. Lani so v ožji izbor uvrstili 430 izdelkov iz 27 držav, letos pa jih je bilo devet več iz 28 držav. Prav tako se je glede na lansko leto povečalo število prejemnikov nagrade, saj nagrado prejelo kar 84 produktov (lani 59), od tega se jih je osem okitilo z ''zlato medaljo''. Nagrade Eurobike Award podeljuje organizator sejma v sodelovanju z mednarodnim oblikovalskim forumom If iz Hannovra.

Žirijo, ki jo običajno sestavljajo uredniki večjih kolesarskih revij, oblikovalci ter včasih tudi kakšen arhitekt, je letos poživila nekdanja svetovna prvakinja v olimpijskem krosu, zlata z iger v Pekingu ter srebrna iz Londona 2012, Nemka Sabine Spitz. Nagrade so delili med proizvajalci tako gorskih kot tudi cestnih, treking, otroških ter e-koles. Posebne pozornosti so bili prav deležni tudi proizvajalci komponent, oblačil ter ostalih dodatkov.

Med osmimi zlatimi (Gold Award) nagrajenci se je znašel Ninerjev karbonski kroskantri dirkač Air 9 RDO (Race Day Optimized), ostali ''zlatkoti'' pa so: mestni kolesarski čevlji Protective, Scottov ultra lahki vsegorski komplet (majica + hlače + anorak), urbana kolesarska jakna japonskega proizvajalca PEdALED Hide, e-kolo KTM eShopper, Cannondale SuperSix Evo Black (med nagrajenci je bil tudi lansko leto z modelom Ultimate), potovalno kolo Silkroad Xplore ter Magurine hidravlične zavore RT8 TT namenjene cestnim kolesom.

Ostali nagrajenci, ki domujejo v svetu gorskega kolesarstva, so postali:

Kolesa
Še enkrat Niner s svojim kroskantrijaškim polno vzmetencem Jet 9 RDO, Scott z novo linijo 27,5-palčnega Geniusa, Rocky Mountain 999RSL ter novi Cannondale Trigger.

Oblačila, obutev in čelade
Bliss Protection ARG 1.0 LD (majica z vgrajeno osnovno zaščito za gorske kolesarje), kolesarske hlače Pearl Izumi, Gorejeva jakna ALP-X, ameriški proizvajalec 45Nrth je bil nagrajen za obliko in uporabnost za predstavljeni model zimskih čevljev Wolvhammer, FiveTen je dobil nagrado za čevlje Freerider VXi. Med čeladami so nagradili kar tri. Švedski POC je predstavil model Crane, Scott se je osredotočil na model Lin, TSG pa je dal na ogled BMX/dirt čelado imenovano Kraken.

Kompinente in dodatki
Med gumarji sta bila nagrajena dva, Schwalbejev enduro plašč Hans Dampf SG ter Continentalov Speed King 2.2 RS. Med 84 srečnežev pa so uspeli priti tudi inženirji Kind Shocka s potopno sedežno oporo LEV ter Enve z obročniki Enve DH (pesta Chris King in karbonski obroči Enve). Med lučkarji je tokrat največ zanimanja in s tem tudi odobritev žirije, požel Lupine z modelom Piko U3. Belgijski ''čeladar'' Lazer je priskrbel čeladni nastavek za kamero GoPro in bo po vsej verjetnosti postal redni spremljevalec marsikaterega gorskega kolesarja. Glede na to, da je kolesarski nahrbtnik postal zvezda stalnica pri vsakem drugem gorskem kolesarju, je CamelBak priskrbel novo hrbtišče NV, seveda so bili za trud nagrajeni tudi v Friedrichshafnu.

Med nagrajenci tudi tokrat ni šlo brez elektronskih pripomočkov oziroma komponent. Tokratna nagrajenca, ki sta prepričala žirante sta bila: Fox z računalniško/mobilno aplikacijo za nastavitev vzmetenja ter E:I shock, napreden sistem vzmetenja nizozemske skupine Accell (združuje znamke Lapierre, Ghost ter Haibike).

Na tokratnem izboru, osmem po vrsti, niso podelili nagrade za najbolj zeleno oziroma ekološko ozaveščeno idejo. Lani je to nagrado prejel projekt inovativne energijsko samozadostne shranjevalnice koles. Razlog letošnje ne-podelitve naj bi bil v tem, da  nihče izmed prijavljenih oziroma izbranih ni predstavil ničesar inovativnega oziroma ni nakazal novih smernic k bolj zeleni rabi energije, kar je botrovalo k temu, da so Green Award prihranili do naslednjega leta.

www.eurobike-show.com/eurobike-award

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.