Jazbečevi odgovori na vaša vprašanja iz marčevske številke revije Bicikel(.com). Jep, za hitrejše odgovore bo treba brati revijo. Tudi ti lahko zastaviš vprašanje Jazbecu, morda te njegova modrost reši iz zagate. POZOR: Odslej bo Jazbec vsakogar, ki bo zastavil najbolj domiselno vprašanje za posamezno številko revije, nagradil z majico mtb.si.


Ilustracija Matjaž Dekleva
Ilustracija Matjaž Dekleva

Na Rožniku kolesar povozi psa, ki se sprehaja brez nadzora lastnika – odvezan. Ker je Rožnik prepovedan za kolesarje in prav tako za odvezane "cucke", kdo je potem ta, ki je naredil prekršek?
Boštjan, po e-pošti

Dragi Boštjan,
po odgovor sem se zatekel k zaresnemu pravniku, ki mi je pojasnil, da se takšni primeri praviloma rešujejo s civilno tožbo. Udeleženca torej drug drugega terjata za odškodnino. Iz tega nastanejo zelo zanimivi primeri, saj se zaplete pri odločanju o tem, kolikšna škoda je bila povzročena komu. Tu bi morali recimo v primeru poškodb ovrednotiti psa in kolo. Oboje je odvisno od pedigreja, kajne? Ko se ugotovi višina škode, kolesar poplača škodo psu, pes pa kolesarju.
Izjema je le v primeru, če je pes pasme jazbečar. Takrat je pes avtomatsko kriv in krije vso škodo.Zakaj se ne da dobiti kolesa na recept???
BikeMan, s foruma Tabla

Dragi BikeMan,
zakaj pa se na recept ne dobi športnega terenca s sedemlitrskim motorjem z dvanajstimi valji ali pa giljotine? Ker je prvi velik uničevalec okolja, druga pa zelo škodi zdravju. Uganil si, kolo škodi obojemu! Je univerzalni škodljivec okolici in uporabniku. Vsaj po zakonodaji sodeč. Sorodna zakonodaja določa, kaj je na recept, pa smo tam.
Družba ne bi imela nič od tega, če bi bilo kolo na recept, le kup zadovoljnih državljanov. Kdo si pa tega želi??!Dragi jazbec,
kot mehanik z leti izkušenj, nam lahko zaupaš svojo najhujšo nesrečo v delavnici? Te je belo obarvalo Stanovo mleko, si pustil členke na zobnikih, ko ti je zdrsnil ključ ob zategovanju kasete, te je zalotila ga. Jazbec, ko si božal drug 'geštel'?
Nemis, Tabla

Dragi Nemis,
v bistvu se nimam za kakšnega mojstra vijačenja, opremo raje kvarim kot popravljam in tudi v tej rubriki imam raje filozofska vprašanja kot tehnična. Kakšna neumnost iz delavnice bi se že našla, a na koncu bolj udari po žepu kot po smejalnih mišicah.
Ko pa že omenjaš mleko za tesnenje plaščev brez zračnic, imam eno poučno zgodbo, ki jo bom povedal v tretji osebi. Nek možakar, kar se tiče kolesarstva bolj izkušen na cesti kot izven nje, si ni dal razložiti, da se gume na gorskem kolesu vozi pri precej nižjem pritisku kot na cestnem. Vedno pa je moral uporabljati najnovejše tehnologije. Tako je tudi med prvimi opustil zračnice in svoja plašča zalepil z mlekom. Po svoji prvi turi z novo pridobitvijo je kolo pustil v svojem avtomobilu, prekrasnem nemškem karavanu. Na vročem soncu. Uganeš zaključek? Recimo, da je dobil mercedes novo barvo notranjščine in je bil nato malo dlje časa na čiščenju.
Vsaka podobnost z resničnimi osebami, živimi ali mrtvimi, je zgolj naključna.

Do naslednjič, vaš JazbecJazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumih bicikel.com in tabla.mtb.si ali po e-pošti.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.