Fotoaparat
je "obvezna" oprema gorskega kolesarja.


Kakšnega izbrati za MTB sopotnika?

Telefoni so OK, če želimo posneti selfi ali panoramo in ju hitro objaviti na FB. Na akcijske slike pozabite, saj je avtofokus prepočasen, sprožilec pa ima veliko zamudo.  Na posnetku je bajker že zdavnaj zaključil svojo predstavo.

Zrcalnorefleksni (DSLR) fotoaparati dajo odlične rezultate. Osvetlitev je pravilna, avtofokus hiter in natančen, akcija je posneta v pravem trenutku. Bingo! Morda tudi ne, saj teža spodobnega sistema hitro preseže 2 kg in zasede polovico nahrbtnika. Verjemite, 10 let sem to prevažal na hrbtu. Počasi je prišlo do tega, da sem se že pred turo odločil, kdaj bom samo kolesaril in kdaj tudi fotografiral.

Danes sem pristaš kvalitetnih kompaktnih fotoaparatov. Avtofokus in zakasnitev sprožilca sta sprejemljiva. Imajo vgrajene fleše, ki zadostijo osnovnim potrebam. Predvsem pa so majhni in lahki ter zato vedno pri roki. Odkar sem z velikega Canona presedlal na majhnega Nikona, spet fotografiram.


Kaj kupiti?

Do znamk nimam nobenih preferenc. Mislim, da za enak denar vsi veliki proizvajalci ponujajo enako kakovost. Priporočam pa:

- Fotoaparat naj uporablja navadne AA baterije. Te dobite povsod, zato se vam ne more zgoditi, da bi ostali brez energije. Če ima fotoaparat posebno baterijo, kupite vsaj eno dodatno. Kadar uporabljate polnilne AA baterije, morate vedeti, da indikator stanja pri teh baterijah "laže".  Dolgo časa bo kazal polne, že naslednji trenutek pa prazne.

- Mnogi kompakti imajo zadaj le še LCD ekran in so izgubili okular (tisto malo stekleno okence). A v močnem soncu se na displeju pogosto ne vidi skoraj nič.

- Če se ob ugasnjenem aparatu objektiv umakne povsem v ohišje, nam to prihrani precej prostora. Dobro je imeti objektiv z IS oz VR sistemom, ki preprečuje stresene posnetke. Zoom naj bo tja do 5x.

- Sprožilec mora biti dovolj velik, da ga lahko pritisnete tudi z rokavicami. Če ima fotoaparat ob strani "grbino", bo lepše sedel v roko. Megapiksli niso pomembni. Moj stari Canon s 6 MP dela veliko boljše fotografije kot vsi kompakti z 10, 12, 16 MP. Nepomembno je število nastavitev, saj boste vse dalali na P avtomatiki.


Kako ga uporabljati?

- Če slikate akcijo, upoštevajte zamik sprožilca. Pritisnite tik pred želenim trenutkom.

- Če slikate akcijo, predizostrite. Izberite točko, kjer želite ujeti kolesarja. Do polovice pritisnite sprožilec, da fotoaparat izostri na izbrano točko. Držite prst na sprožilcu in, ko bo prijatelj na izbrani točki, pritisnite sprožilec do konca. Nikoli ne uporabljajte digitalnega zooma!!!

- Zaradi čelad imajo kolesarji pogosto obraz v senci. Temu se izognemo z uporabo fleša. A če so na čeladi, nahrbtniku in oblačilih odsevniki, dobimo fotografije, polne sijočih pack.

- Na fotografije postavite osebo, ne slikajte samo razgledov. Bodite inovativni; slikajte od tal navzgor, skozi okvir kolesa, mimo špic, nagnite fotoaparat. Kolesar naj ne bo vedno v centru, ampak nekje pri strani.

- Čeprav imamo radi sonce, boste najlepše fotografije naredili v oblačnem dnevu.

- Shranjujte ga v namenski foto torbici, ki ga bo zaščitila pred trdimi predmeti v nahrbtniku ali pa ob vašem padcu.

-
Da ne bo zapis brez kolesarske vsebine, še o verigi iz prejšnjega zapisa. Ta se ne raztegne zaradi prenašanja sil iz prednjega zobnika na zadnjega (gonjenja), ampak zaradi diagonalnega zamika verige med prednjim in zadnjim  zobnikom. Pretegnjena veriga se zažre v zobnike, zato jo moramo pravočasno zamenjati. Striček na merilu raztegnjenosti je žalosten že pri 0.6 %, zato jo je najkasneje pri 0,8 % res potrebno zamenjati. Več pa naslednjič.

LP, Matej
www.MahMTB.com