Kot smo zapisali v sedemnajstem nadaljevanju modrosti iz jazbine, je Jazbec zdaj ekskluzivni sodelavec mtb.si, na zalogi pa imamo še nekaj njegovih modrovanj za revijo Bicikel. Tokrat iz letošnje junijske številke. Navodila, kje in kako mu zastaviš vprašanje, najdeš spodaj.

Dragi Jazbec,
ali misliš, da se je pametno poročiti s strastno kolesarko? Kakšen je tvoj pogled na tovrstne naveze?
Galeb69 po elektronski pošti


Dragi Galeb,
bi se dalo potegnit vzporednico z vprašanjem, na katero sem odgovoril v januarski številki: koga vzameš v službo, kolesarja ali nekolesarja? So plusi in minusi, ti jih moraš sam prešteti in pretehtati glede na svoj primer. Če bi slučaaajno imela mladiče, bo tri dni na teden kolesarila ona, tri dni ti, en dan boste kolesarili družinsko. Če najdeš takšno, ki ima za edini hobi aerobiko navsezgodaj zjutraj pred službo ali pa nočno sestavljanje modelčkov starih jadrnic, si morda lahko obetaš vsakodnevno kolesarjenje s prijatelji ... A naposled boš najbolj zanesljivo lahko vsak dan kolesaril s tolpo, če ostaneš zakrknjen samec, ampak nekako se mi zdi, da si to možnost že črtal s seznama. Partnerstvo pa je polno kompromisov in sklepanje kompromisov s kolesarko, ki vsaj razume, kako hudo je, če te vleče na kolo, kar morda ni tako slaba reč.Ali pomaga, če bidon ali vrečo za vodo zamrznemo in tako ubijemo bakterije in druge organizme, ki dobro uspevajo v hidracijskih sistemih?
Admin iz Ljubljane, po elektronski pošti


Dragi Admin,
odkar si zastavil tole vprašanje, sem imel dovolj časa, da tole zares preskusim v praksi. Ponavadi bakterije in podobne nepridiprave “kenslamo” z visokimi temperaturami. Zamrzovanje tudi ni prav prijazno do živih bitij, zato sem bidon, izdatno pikast v notranjosti, za nekaj dni spravil v globoko zamrzovanje. Po počitnicah pri eskimih je bila notranjost videti opazno bolje. Ker sem pri brskanju po računalnikih vsega sveta odkril nekaj protislovij (naprimer to, da se imajo bakterije v mrazu čisto fino, saj jih zamrznjene hranijo v laboratorijih), sem za mnenje vprašal še nadobudnega znastvenika, spustaša Žigo Pandurja. Žiga pravi, da so bakterije v laboratorijih hitro zamrznjene na -28 stopinj, kar jih le ‘inaktivira’, v našem zamrzovalniku pa zmrznejo počasi, kar jih pošlje v onostranstvo. Pod 11 stopinjami minusa bodo preživele le redke bakterije in nekatere spore.
Za čiščenje bidonov in mehov torej lahko uporabljaš tudi zamrzovalnik, a bi rekel, da se kdaj spomni tudi na vročo vodo in na kakšno nestrupeno sredstvo, kot je kis, limonin sok, soda bikarbona, sredstvo za pomivanje posode ... jack daniels? Čiščenje takoj po uporabi in sušenje sta pa tako ali tako osnovni potezi.

Admin za najboljše vprašanje prejme nagrado, tokrat je to pribor za ščiščenje kolesa RSP.Spoštovani Jazbec!
Zanima me, koliko časa moram brusiti in polirati svojega karbonca, da se bo svetil kot GT-jev? Aluminijaste gonilke so se kmalu zasvetlikale, okvir se pa kar še noče. Malo se cufa, je pa še vedno črno.
Craftworks, na forumu Tabla


Dragi Craftworks,
prepričan sem, da si se napak lotil oziroma da si bil prenežen. Loti se strojnega poliranja, vibracijskega poliranja ali vsaj visokofrekvenčnega ročnega poliranja, kot ga izvajajo izkoriščani delavci iz bivših bratskih republik. Če ti ne uspe, počakaj še kakšno leto, saj se področje laserskega poliranja zelo hitro razvija. Pa srečno vožnjo!Dragi Jazbec.
verjetno si že mnogokrat slišal vprašanje kako postati hitrejši?
Zanima me kako postati hitrejši, kakšno motivacijo priporočaš in kakšen nasvet bi dal mlademu tekmovalcu?
makedampsyho, na forumu Tabla


Dragi makedampsyho,
v svojem odgovoru bi lahko spet bril norce in gugal opice, a kot pravi jedi mojster moram pazljivo svetovati mlademu padavanu (vajencu).
Ugibam, da gre za disciplino spust. Največja motivacija naj ti bo ... erm ... da si želiš postati hitrejši! Pomembno je, da se zavedaš, da ne boš že jutri mali Samo Hribar. Oziroma če se ti bo že jutri zdelo, da si mali Samo Hribar, naj ti bo jasno, da si le na bližnjici v bolnišnico.
Spust v nasprotju s splošnim prepričanjem ni le samomorilsko divjanje. Potrebuješ tehniko, občutek, izkušnje, glavo na pravem mestu in tudi izurjeno telo. Za povrhu pa še malo želje po samomorilskem divjanju, ampak to vključiš šele čisto na koncu, ko gre za drobce sekunde in za pomembno zmago, ne pa na zabaven dan s prijatelji v parku ali v tretji vožnji treninga na dirki.
Tu je še pripravljeno kolo, pameten ogled proge, zaloga pravih snovi v telesu ... Če boš naredil vse domače naloge, boš hiter. Če le nisi cepljen proti motoriki, v tem primeru ti še vedno ostane dirkanje na vzponih.
Čisto do vrha ti potem ostane iskanje skritih rezerv na kolesu, v linijah, v tisti malenkosti več zaleta, ki ga boš pomnoževal iz odseka v odsek ... in predvsem v svoji glavi in nogah.S kakšno minimalno hitrostjo se moram peljati navzgor proti Rogli, da ubežim rojem muh, ki me tradicionalno napadejo?
S treking kolesom sem bil nekje na meji, vendar nisem mogel spremljati števca, ker me je ta mala nesnaga preveč ovirala.
Sedaj posedujem špecialko. A bom zdaj lahko ubežal?
Hvala,
neisho jr, s foruma Bicikel.com


Dragi neisho jr,
s hitrostjo si gotovo povečuješ možnost uiti rojem brnečih nadlog. Kolikorat si videl roj muh nad gepardom in kolikokrat nad govedom? Če si tako hiter, da ti veter sproti suši znoj in si tako še manj zanimiv, si pa sploh zmagal.
Če te pa kdaj zmotijo tele naše male, prijazne muhice, se pa le takoj spomni, kako lepo je, da ne kolesariš v poletni Skandinaviji ali na Škotskem. Pri nas muhice delajo zzzzzzzzzz, tam pa mutantski komarji flap-flap-flap ...Jazbec,
mene pa zanima kakšno kolesarsko majico mi predlagaš, da ne bom imel ''kolesarskih rokavov'' pod rameni?
Hvala,
Marko430, s foruma Bicikel.com


Dragi Marko,
prvi korak je, da se odpoveš tej profesionalni kolesarski pogodbi, ki te zavezuje, da vso sezono kolesariš v natanko enakem dresu z natako enako dolgimi rokavi. Privošči si nakupovanje v slogu svoje boljše polovice, pomeri čim več dresov, prodajalca spravi na rob živčnega zloma in na koncu svojo garderobo oplemeniti z dresi različnih krojev in dolžin rokavov. Meja med belo in čokoladno površino vsaj ne bo kot narisana z ravnilom, kar je že bistven napredek. “Kolesarskih” majic brez rokavov se vendarle izogibaj, res niso po pravilih. Če te zanese v to smer, je naslednja faza torbica čez ramo ...
Tudi sončenje v solariju in v naravi ne vem, če bi ti priporočil, ko pa lahko ta čas koristneje preživiš na kolesu – a glej ga šmenta, delavski rokavi bodo tako le še izrazitejši.
Na koncu nam vsem ostane le še prepričevanje, da so bela ramena in črta pod njimi pravi spolni magnet. Če še niso, pa še bodo!Jazbeca bi vprašal
Zanima me, če bi se dalo kje v Sloveniji izpeljati kakšno amatersko cestno dirko, ki bi spominjala na spomladanske (tlakovane) klasike? Imamo kje v Sloveniji odseke tlakovanih cest, da bi se lahko tudi amaterji preizkusili na taki dirki?
Cwetko, s foruma Bicikel.com


Dragi Cwetko,
lahko naredimo takšno, da ne bo le spominjala na spomladanske klasike, ampak bodo te videti kot otroška igrica. Po naših gorskih mulatjerah in starih vojaških cestah! Koppenberg bo proti temu kot majhen prdec proti karbidovki. Z nekaj prostovoljci lahko to naredimo kar sami. Med jurišem na Vršič z ograjami kolesarje nad jaso preusmerimo na staro Vršiško cesto. Da tokrat juriš ne bo le še en izmed n slovenskih vzponov, jih na vrhu obvestimo, da še ni konec in da je naslednja etapa spust po isti trasi. Kot bonus, za isto štartnino. Preživeli si razdelijo tudi spominske majčke ponesrečenih. O tej amaterski cestni dirki bi se še dolgo govorilo.


Do naslednjič, vaš Jazbec


Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumu tabla.mtb.si, po e-pošti ali na Jazbečevi facebook strani facebook.com/mtbjazbec. Ali pa kar tu spodaj, Jazbec najde vse. Jazbec nagradi najbolj domiselno vprašanje vsake objave.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.
Jazbec ne odgovarja najraje na vprašanja, na katera ti na forumu v petih minutah odgovori nek tehnični frik. Raje vprašaj kaj življenjskega.