Pri spustaših je bil sedež še vedno postavljen v nebo, krmilo pa nič širše kot 580 milimetrov, za pomoč in slučajna srečanja z drevesi so še vedno služili rogovi. Polnovzmetena kolesa so imela zadaj hod med tremi in šestimi centimetri, prevladovali so trdorepci.

Dirke v krosu so trajale debeli dve uri, proge so postajale nekoliko bolj tehnične in ni bilo več le poganjanje koles navzgor po “gasilskih” poteh ter “tišanje” navzdol po razritem šodru. In še kaj se je našlo. Pedala na vpenjanje so postajala standard. Svetovno prvenstvo je bilo na kanadskih tleh, svetovni pokal Grundig pa je postal še bolj prepoznaven.

Bromont 1992, najhitrejši trije v spustu


Moški kros

Najhitrejši v spustu leta 1992 so postali:

- Moški: Američana Dave Cullinan in Jimmy Deaton sta dominirala, na tretje mesto se je uvrstil Francoz Christian Taillefer, ki je že nakazal smernice in razvoj francoske kolesarske šole. Da postaja kolesarska zvezda, je prvič pokazal Nicolas Vouilloz, ki je osvojil prvi mladinski naslov.
- Ženske: Zvezdnica krosa je postala svetovna prvakinja v spustu. Američanka Juli Furtado prvo, rojakinja Kim Sonier drugo, Kanadčanka Cindy Devine pa je prireditelju uspela pripeljati tretje mesto.

Svetovni prvaki v krosu:

- Moški: Danec Henrik Djernis je mojstrsko osvojil svoj prvi naslov v krosu. Na odru sta se mu pridružila še Švicar Thomas Frischknecht in Britanec David Baker.
- Ženske: Zlato v Švico k Silviji Fürst, srbro v Kanado k Alison Sydor (Sydorjeva je kasneje popeljala svojo deželo na gorskokolesarski zemljevid največjih imen krosa), tretje mesto je osvojila Američanka Ruthie Matthes.

Zmagovalci svetovnega pokala Grundig 1992:

Thomas Frischknecht je bil najbolj konstanten na vseh dirkah, pa čeprav je zadnjo dirko sezone zmagal John Tomac, je Švicarju uspelo prvič dobiti skupni seštevek, Američan je osvojil drugo mesto, njegov rojak in prvi uradni svetovni prvak Ned Overend je bil tretji.

Pri ženskah sta sezono krojili Američanki Ruthie Matthes in Juli Furtado. Na tretje mesto se je uvrstila Švicarka Chantal Daucourt.

Belgijski Houffalize je postal ena izmed stalnic dirk svetovnega pokalaLegenda gorskokolesarskega triala Hans “No Way” Rey je tistega leta posnel zanimiv video. In Hans je še vedno aktiven gorski kolesar, tudi spretnost na kolesu ima skoraj takšno kot takrat, pa isti znamki je zvest že več kot tri desetletja:Gee Milner, priljubljeni “video bike builder”, ki nas vedno preseneča s kakšnimi norimi sestavami koles, se je tokrat vrgel v projekt YETI ARC iz leta 1992! Jup, tako pisana kolesa so bila takrat:

Preberi še
Prvoborci: Začenjamo z letom 1990
Prvoborci: Bilo je leta 1991