Leto 1993 je zaznamovala prva uradna sezona svetovnega pokala v spustu. Tako kot kros je tudi spust podpiral glavni pokrovitelj Grundig. Sedeži na spustaških kolesih so bili postavljeni nekoliko nižje, hoda je bilo za dober centimeter ali dva več kot pri kolesih za kros, pri opremi pa so zaščitne obrazne maske počasi zamenjevale “full face” oziroma integralne čelade. Med zaščito hrbta in ostalih udov je bila poplava rumenih, roza in sivih “body armourjev” proizvajalca Dainese, spusti so še vedno trajali med sedem in devet minut.

V krosu so Evropejci počasi zasenčili Američane, pri spustu je bilo razmerje še vedno nekje pri 50:50. Za širše kolesarsko občinstvo so začeli snemati tudi filme. Eden prvih celovečercev je Tread The Movie, uro in pol bajkanja, tudi s komičnimi vložki. Uradno TV premiero je film dočakal leto kasneje.


Med imeni, ki so zaznamovala kasnejše gorskokolesarsko obdobje, se poleg že uveljavljenih Johna Tomaca, Thomasa Frischknechta, Neda Overenda, Missy Giove, Milesa Rockwella, Ruthie Mathes … začnejo pojavljati mulci Nicolas Vouilloz, Marus Klausman, Thomas Misser, Anne-Caroline Chausson, Steve Peat se iz anonimnega britanskega tekmovalca izstreli v svetovni pokal, Jason McCroy velja za enega najbolj divjih predstavnikov britanske kolesarske šole, Francois Gachet pa postavlja temelje francoske spustaške prevlade, ki sledi v naslednjih sezonah. Kanadčanka Alison Sydor pa iz ozadja prpravlja napad na kasnejšo dominacijo v krosu. Iz sveta BMXa pa iz ozadja napade Brian Lopes.

Kaprun

Eno najlegendarnejših evropskih prizorišč tekmovanj v spustu tokrat prvič v sklopu svetovnega pokala Grundig. Kaprunski spust, tudi z nekaj vzponi na progi, je bil zelo priljubljen tudi pri slovenskih spustaših stare šole.


Zmagovalci svetovnega pokala Grundig 1993

V krosu z dominacijo na večini dirk na koncu sezone slavi Američanka Juli Furtado in si odpre vrata do še dveh kasnejših kron. Rojakinja Ruthie Matthes prizna njeno premoč skozi celo sezono in se zadovolji z drugim mestom. Na tretje mesto v skupnem seštevku se prebije do takrat neznana Kanadčanka Alison Sydor.

Moška sezona svetovnega pokala je odločena na zadnji dirki, na finalu v Berlinu. Zadnjo dirko zmaga Danec Henrik Djernis, Švicar Thomas Frischknecht še enkrat premaga Američana Johna Tomaca in si zagotovi že drugi kristalni globus Grundig. Na tretje mesto se po uspešnem evropskem delu svetovnega pokala zagotovi Slovak Peter Hric.


Prva zmagovalca v skupnem seštevku spusta sta Nemca Jürgen Beneke in Regina Stiefl. Drugi mesti sta osvojila John Tomac in Italijanka Giovanna Bonazzi, tretje pa Italijan Stefano Migliorini in Američanka Missy Giove .

Svetovno prvenstvo

Največje dirke sezone gosti francoski Metabief, leto zatem tudi prizorišče evropskega prvenstva. V krosu se je drugega zaporednega naslova veselil Danec Henrik Djernis, na drug mesto se je uvrstil Marcel Gerritsen, tretji je bil Djernisov rojak Jan Erik Ostergaard.

Američan Mike King, odličen tekmovalec v paralelnem slalomu, tokrat obleče mavrično majico najboljšega spustaša. Na drugo mesto se uvrsti Italijan Paolo Caramellino, tretje mesto pripade Američanu Mylesu Rockwellu. Do svojega drugega mladinskega naslova pride Francoz Nicolas Vouilloz, ki za seboj pusti Nemca Markusa Klausmana in rojaka Karima Amourja.

Pri ženskah svetovni prvakinji v spustu in krosu postaneta Italijanki. Paola Pezzo prehiti legendarno cestno kolesarsko Jeannie Longo ter Američanko Ruthie Matthes, Giovanna Bonazzi pa Američanki Kim Sonier in Missy Giove. Med mladinkami Francozinja Anne-Caroline Chausson deklasira konkurenco. Na drugo mesto se uvrsti rojakinja Nolvenn le Caer, tretje mesto pripade Britanki Helen Mortimer.

Zelo priljubljen in hudo atraktiven za tiste čase, je bil Reebok Eliminator. Dvojica se je spustila po hribu in lovila do cilja. Seveda so bile hitrosti takrat tudi do 90 kilometrov na uro. Vlogo strokovnega komentatorja je dostikrat prevzel kar Ned Overend:Proflex 853, nekaj kar je leta 1993 veljalo za eksotiko. K ekipi Proflex je leta 1994 prestopil tudi Henrik Djernis. Takole je bila videti raketa tistega leta:


Preberi še
Prvoborci: 1992 in vzpon gorskega kolesarstva
Prvoborci: Bilo je leta 1991
Prvoborci: Začenjamo z letom 1990