Je že kdo pomislil, da na plažah ob severni evropski obali ljudje ležalnike obrnejo stran od morja, če želijo porjaveti?

To je le en nekolesarskih utrinkov z letošnjih anti-jadranskih počitnic na Nizozemskem. Seveda je iz te kolesarske dežele veliko tudi kolesarskih. Adrenalinsko kolesarjenje po stezah Amsterdama med kar objestnimi domačini, med katerimi številnimi niti za trenutek ne izpustijo telefona, med turisti na najetih kolesih, in hitrimi mopedisti. Vse skupaj gre precej hitro in marsikdaj tesno. Pa cestno navijanje z domačim vodičem ob neskočnih kanalih, po nizozemskih kockah, labirintu rdečih kolesarskih stez. Postanek na cilju moje prve dirke cestnega pro toura, Eneco Toura v Bredi. Na kao zgodovinski dan, ko so prvič dirkali s kolutnimi zavorami.

Gorskega kolesa nisem niti imel s seboj. Nekaj lepo zvoženih singlov z dvema metroma višinske tu in tremi tam sem videl v gozdovih. Nepričakovani gorskokolesarski vrhunec potovanja pa je prišel v obliki prvega evropskega mtb muzeja. Po naključju mi je prišlo na uho, da so ga pred mesecem dni odprli v Arnhemu blizu meje z Nemčijo. Tistem Arnhemu, v katerem so se pri koncu druge vojne bojevali za Nedosegljivi most (A Bridge Too Far).

Okej, mtb muzej na Nizozemskem. Jasno, kolesarjenje imajo Nizozemci v genih in tudi mtb navdušencev je veliko, čeprav doma nimajo resnejših vzpetin. Pa vseeno nisem pričakoval preveč. Kaj za petnajstminutni ogled. Napaka.


Stara šola

Jeroen van Roekel je v manj kot četrt stoletja zbral okoli 700 gorskih koles! Več kot 150 znamk. Osebna zbirkica. "Zbrkica" tudi, če je ne bi postavil na ogled v stari šoli. Kolesa stare šole v stari šoli - “old school” dobi čisto nove razsežnosti.

Resnici na ljubo jih tudi v telovadnici in učilnicah nima vseh kam postaviti. Kar nekaj jih je tako ali tako še potrebnih ljubezni, da mu bodo lahko v ponos, ko bodo na ogled, zato so skrita v skladišču. Kar nekaj sto jih polni prostore šole, zbirko malce tudi menja. “Kdaj bo pa muzej dokončan? Tako me sprašujejo ljudje. Pa jim povem, da nikdar,” pravi Jeroen (izgovori jəˈrun) V slogu Johna Cusacka iz filma High Fidelity kolesa malce preklada tudi po znamkah, letnikih, tipih …

Na ogled je marsikaj iz osemdesetih, devedesetih in tudi že kaj iz tega tisočletja. Kakšnih spustaških in frirajd pošasti niti ne iščite, saj je Jeroen skoraj vsa kolesa našel v nizozemskih malih oglasih. To pomeni, da ima večinoma kolesa za kros, ture, ali vsaj zgodnja kolesa za spust, kar ni bistveno drugače. Kar se tiče pedigreja in “vau” faktorja pa to pomeni na eni strani čisto vsakdanja kolesa, kakršna so se našla tudi v našem post-socialističnem okolju (kakšnega Roga Horizonta bi gotovo pozdravil z razširjenimi rokami), na drugi strani pa vrhunske dirkaške rakete, o kakršnih smo le sanjali, pa celo eksotične objekte fetišizma iz ZDA, ki smo jih večinoma lahko le občudovali v revijah. Vzhodna obala, Kolorado, Kalifornija, Vancouver …

Prav neverjetno, kaj vse so Nizozemci kupovali v devetdesetih. Prav hudo zlorabiti pa teh koles očitno niso imeli kje, saj so večinoma odlično ohranjena.


Dobrodošli

Arnhem je na poti iz Nemčije proti Amsterdamu ali Rotterdamu, zato si morda želiš kdaj ustaviti pri Jeroenu. Odprto ima od petka do nedelje. Vstopnine ni, prostovoljnih prispevkov za kritje stroškov in nove nakupe je vesel.

Da je Jeroen močno slaboviden, pa vseeno še kdaj kolesari in predvsem sam popravlja kolesa, pri vsej zgodbi niti ni najpomembneje. Kolesa z zgodbami so njegova obsedenost. Tisto pravilo, da je pravo število koles, ki jih imaš, N + 1, torej vedno še eno poleg, je vzel zelo zares. “Prišel sem do tega, da imam v žepu denar za nove hlače, pa raje kupim še kakšno kolo,” pove in se muza.

Če za konec tedna ne naloži izbranih koles na svojega T2 in v prikolico (za volan seveda sede kakšen prijatelj) in se ne odpelje kakšni prireditvi naproti, ti rad sam predstavi svojo zbirko. Tak ogled zna trajati, o vsakem kolesu ima kaj povedati, če si le voljan poslušati.

Tudi spodnja fotogalerija bi lahko bila neskončna. Pa sem slikal le nekaj izbranih draguljev. V učilnicah stare šole gotovo najdeš svoj dragulj, ob katerem se boš slinil.

www.mountainbikemuseum.nl
www.facebook.com/Mountainbike-Museum

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.