Če rabimo simbol za uradno otvoritev sezone, potem je to zagotovo Gardski festival. Letos sicer pod vplivom hladnega vremena, a vendarle z veliko gnečo na poteh nad Rivo in seveda na sejmu. Videli smo nekaj novosti in celo pomembno svetovno premiero, a za nas je največja novica ima turistični značaj, ne tehničnega.

V ospredju tudi Slovenci

Lenart Noč je slavil v kategoriji Masters 3 na razdalji Extreme, zato si zasluži vse pohvale. Lenart je bil zelo visoko uvrščen tudi v skupnem seštevku moških kategorij, saj se je med številnimi profesionalci, ki so krojili razplet najdaljše preizkušnje, uvrstil na 26. mesto. In tudi v ženski kategoriji Masters 1 je zmago slavila Slovenka - Natalija Anderluh, ki je bila absolutno uvrščena na sedmo mesto med damami.

Za promocijo in dejansko dobrobit Slovenije pa je veliko večja novica, da v Slovenijo prihaja znamenita dirka Transalp! Etapna dirka pod okriljem revije Bike bo v naše Alpe pripeljala tri etape in goro kolesarjev. “Težko verjamem, da se bo to zgodilo že v 2017, naša zakonodaja pri tem ne pomaga. Bolj realno je leto 2018,” nam je zaupal Jan Klavora, ki je na sejmu skupaj s kolegi predstavljal Slovenijo, med drugim tudi bližajoči se Soča Outdoor Festival, pa seveda tudi druge destinacije. Novico o dirki mu je sporočil Uli Stanciu, ustanovitelj revije Bike in tudi idejni oče sejma na Gardi, v zadnjem času tudi zelo zaslužen za promocijo kolesarskega turizma na področju Slovenije.

Prva razkritja prihajajočih novosti

Glavna tema tega prispevka je sicer obisk sejma, ki je znova pritegnil veliko testiranja željnih kolesarjev. Očiten poudarek je bil na gorskih kolesih s pomožnim električnim motorjem, pa vendar se je dalo preizkusiti in videti še marsikaj drugega. Videli smo tudi veliko novosti, zagotovo je treba izpostaviti svetovno premiero skupine Shimano Steps e-MTB, ki se ji bomo posvetili še v posebnem prispevku.

Japonci so pokazali tudi komponente Deore XT Di2 ter novo treking skupino istega razreda. Nedaleč stran je bil parkiran tovornjak SRAM pred katerim so razkazovali nove komponente Eagle in vrsto drugih novosti. Za prvi javni prikaz svojih novih modelov so se odločile večinoma nemške znamke, pa tudi Cannondale je tu razkril novega Scalpela. O tem kolesu v samostojnem prispevku: Cannondale Scalpel-Si: 19 let kasneje še vedno raketa

Preberi še
Legendarna Garda


Vrstni redi maratonskih preizkušenj

Avtor fotografij je Grega Stopar