Slovenci smo rabili dolgo, da smo “poštekali” 24-urno dirko v spustu v Avstriji. Zdaj pa zmagujemo. Poroča Miha Skrt:

Po lanskem prvem nastopu za ŠKTD Avče in končnem drugem mestu v četvorkah na 24-urni dirki v spustu Race the Night smo se odločili, da bomo na letošnji že 10. dirki poizkušali svoj lanski rezultat še izboljšati. Z lanskimi izkušnjami, dobro pripravljeno taktiko in super ekipo smo si upali ciljati na zmago. Prav tako kot lani smo tudi letos nastopili v ekipi četvork, ekipo pa so sestavljali: Jan Markič, Miha Ivančič, Boštjan Klinkon in Sandi Ornik. V konkurenci dvojic pa sta skupaj nastopila Dominik Gabršček (ŠKTD Avče) in Aleš Virtič (Supertrail 79). Taktiko in strategijo ekipe je pripravil in vodil Emanuel Humar (Čonč).

24 ur in 2 sekundi

Napočil je dan dirke. Po prvih urah dirke smo se gibali na prvih treh mestih, razlike med vodilnimi skupinami pa so bile minimalne. Napetost ni popustila vse do konca dirke, saj se je borba za prvo mesto odločila v zadnjih sekundah. Dobesedno. Zasledovalna ekipa, Laufrad Racing Team iz Nemčije, je namreč le za približno 2 sekundi prepozno prispela v cilj in s tem zapravila možnost ponovnega vzpona, kar bi jim prineslo spust več kot naši ekipi in s tem tudi zmago. Na našo srečo pa smo tako ostali po številu vseh spustov izenačeni s tekmeci na 150 krogov, zato se je upošteval skupni čas vseh spustov. Za vseh 150 spustov smo potrebovali približno 7 minut manj od konkurence, kar nam je prineslo zmago. Vsekakor je tokrat bila tudi sreča na naši strani.

Razveselila nas je tudi nekoliko nepričakovana zmaga Dominika Gabrščka in Aleša Virtiča, ki sta opravila prav tako 150 spustov s kar lepo prednostjo dveh spustov pred zasledovalno dvojico GT/Trial Sport iz Rusije. Med posamezniki se je tako kot lani, že četrto leto zapored, zmage veselil neverjetni Andreas Viehböck s 152 spusti!

Med ostalimi Slovenci so nastopili še fantje iz ekipe Luka's Bikes in sicer Luka Rakuša, Dušan Lepoša, Andreas Vidovič in Nino Kokelj, s 145 spusti pa so zasedli osmo mesto. Hrvatje imajo celo nekaj več tradicije na tej dirki. Tudi tokrat jih je sodelovalo kar nekaj: Matej Primožić je bil med posamezniki 25. in Goran Malvić (oba BBK Marun) 35., Smart Grow Bajkmanija 4 je bila 32. med štiričlanskimi ekipami.

Na dirko se bomo skoraj zagotovo odpravili tudi naslednje leto ter poizkušali letošnji dosežek ponoviti! Na uvodni fotografiji najhitrejše štiričlanske ekipe z Avčani na vrhu.

Vrstni redi

www.facebook.com/downhill.avce

Vse foto Miha Skrt

Z uporabo strani mtb.si soglašate z uporabo piškotkov. - Podrobnosti.