Jaka Remec je mesec dni preživel v Severni Karolini, kjer je pod budnim očesom BMX eksperta Josha Perryja treniral v parku legendarnega zvezdnika Daniela Dhersa. Kaj se je naučil, kaj je spoznal in predvsem kakšna je bila njegova ameriška izkušnja, pa v nadaljevanju.

Daniel Dhers Action Sport Complex

Park enega največjih zvezdnikov BMXa Daniela Dhersa je bil skoraj mesec dni Jakovo domovanje, saj je pod mentorstvom Josha Perryja v njem šest dni na teden preživel vsaj štiri intenzivne ure.

Dhersov park je trenutno eden redkih, ki jih za treninge uporabljajo najboljši PRO BMXarji. Je ekstremno težak, saj je majhen in visok, kar pomeni, da so vsi skoki strmi, oziroma se objekti močno prepletajo med seboj in delanje linij je izredno težko, saj zahtevajo od kolesarja izredno koncentracijo, predvsem pa občutek pri izbiri hitrosti ter kota pristanka.


V času Jakovega trenažnega kampa so se na treningih in sešnih razvrstili Daniel Dhers, Brandon Lupos, Kenneth Tencio, Jack Borthhwick, Brian Fox, Justin Dowel in hrvaški zvezdnik Marin Ranteš. Skoraj vsi izmed naštetih so po tednu treninga odšli na tekmovanje svetovne serije FISE v Kanado, zato pa so Jaku družbo na treningih delali tudi reprezentantje Južne Amerike in Kitajske.


Dan za dnem skoraj enako

- vstajanje med deveto in deseto uro zjutraj
- zajtrk
- tri do štiri ure treninga v parku
- kosilo
- nekaj prostega časa
- analiza treningov
- pogovor o drugih BMXarjih, ki so trenirali v parku, in primerjava
- večerja
- ogled serije Prijatelji (v mesecu dni so prišli skoraj do konca enajstih sezon)
- spanje

Zanimiva stvar in pa dodana vrednost treningov pri Joshu je tudi spoznavanje ketonske diete, ki jo Josh Perry zagovarja vse od poslabšanja svojega zdravstvenega stanja leta 2010. Jaka je Joshovemu dekletu Jackie redno pomagal pri pripravi obrokov, saj je tudi to del trenažnega procesa.


Družabno življenje

Glede na to, da se je večina dni vrtela le okoli treningov in analiz, je vseeno našel nekaj časa tudi za obisk tekme v baseballu in za podrobno raziskovanje North Carolina Museum of Natural Sciences.

Ker je bil trenažni proces ravno v mesecu juliju, ni šlo brez praznovanja praznika 4th of July, ki ga je preživel na tradicionalnem pikniku, ki ga je priredila lokalna skupnost.

Ostalo

Za majhno spremembo pri treningu so obiskali tudi park Ryana Nyquista. The UNIT je poseben park, saj je ozek izredno strm in visok. V bistvu je podoben strukturi parkov svetovne serije FISE. Jaka je spoznal tudi enega najtesnejših prijateljev pokojnega Dava Mirre. "Showtime" Jason je možak, ki bo kmalu dopolnil 45 let in je še vedno zelo vpet v BMX. Svoje znanje in veliko prostega časa je delil z Jako in pripomogel pri marsikaterem treningu.

Teden dni je bil v Dhersovem parku tudi sam Daniel Dhers. Dhers se je močno potrudil pri sestavi novega Jakovega kolesa, ki je sedaj bistveno lažje, saj je večina delov iz titana. In tudi Daniel Dhers kot veliki zvezdnik BMXa prostega sloga oziroma discipline park je v kratkem času z nekaj dodatnimi nasveti dodal “piko na i” celotnim Remčevim pripravam.


Mesec dni pod črto

Glede na to, da sta Jaka in Josh delala plan treningov vsak dan sproti in jih nato na treningu preizkušala v vseh mogočih kombinacijah, je moral Jaka za “finale” vsak trik ponoviti trikrat zapovrstjo. V kolikor enega ni naredil, je moral kombinacijo ponoviti petkrat. In tako se je vrtelo vsak dan znova. Z Joshom sta dosegla 70 odstotkov zastavljenih trikov, kar je za mesec dni intenzivne vadbe lep dosežek.

V nadaljevanju je želja dolgoročno sodelovanje z Joshom, saj sta se z Jako zelo dobro ujela. To pomeni, da bi sodelovala skozi celo leto in sicer na vsak mesec in pol bi se Jaka odpravil v Združene države. V kolikor bodo finančna sredstva dopuščala, bo Josh sodeloval tudi na Jakovih tekmah, vsekakor pa bo prisoten na večjih in odločilnih tekmovanjih.

Jaka bo sedaj treniral po Joshovem programu in z njim preko skypa analiziral napredek, oziroma odpravljal napake.

Fotografije Sandi Remec

Preberi še:

Jaka gre v Ameriko