Jutranji pogled na vrhove in prelaze praktično najvišjega dela Alp je zares fantastičen. Še toliko bolj ker veš, da te po dobrem zajtrku čaka prevoz prav tja, na enega izmed visokih prelazov in nato prava uživancija v terenu in razgledih. Ali pa že gledaš, kje si pustil ščitnike in čelado, saj boš tako kot včeraj in jutri tudi danes užival v enem izmed boljših parkov v Evropi, če ne širše.

Galaksija je tudi v ponudbi MTB Galaxie širok pojem, zato je bolj na mestu, da govorimo o ozvezdju francoskih Alp, v njenem središču pa je Puy Saint Vincent. Puy je smučarsko središče, v katerem gorski kolesar do nedavnega ni imel veliko za početi, saj poleg apartmajev in kakšne gostilne tam ni bilo veliko drugega. Zdaj pa je tam nov kolesarski park, ki je šele dobro prijokal na svet, zato je še majhen in nima še toliko linij kot znameniti parki v soseščini. A zaradi zelo prijaznega naklona in podlage boste v njem z velikim užitkom kolesarili kakšen dan ali dva, kdaj v prihodnosti verjetno še dlje. Tam bodo učitelji MTB Galaxie tudi ocenili vaše znanje, v njihovi družbi (in z isto vozovnico) pa se boste nato odpravili v nekatere najbolj znamenite parke, kot so Montgenevre, Serre Chevalier, Les 2 Alpes in Alpe d'Huez.

MTB Galaxie
Bovška agencija Outdoor Freaks je dobro znana po svojih kolesarskih, pa tudi smučarskih, kajakaških in še kakšnih avanturah, njihova posebnost pa je vodenje manjših skupin, z večjim poudarkom na kar se da odličnem doživetju. Vodja agencije Marko Šimenc - Mac je v določenem trenutku želel boljšo ponudbo za gorske kolesarje in nastala je galaksija: "Razlog za to je zelo preprost. Rabili smo nov produkt in takrat je bilo to najbolj pametno. Galaksija je zelo širok pojem in vključuje počitnice, furanje in delavnice, tudi glede lokacije nismo omejeni."
Center francoskih dogodivščin je bil že lani Puy in tudi letos je tako, prav zaradi omenjene odlične lokacije in bližine parkov, prav tako pa je dobro izhodišče za gorskokolesarske ture (še posebej ob pomoči prevoza s kombijem. "Kje točno in kaj bomo vozili, se odločimo skupaj z gosti. Nekateri bi radi vozili samo parke, drugi bi šli še na kakšno turo. Kombinacija obojega je najboljša, saj se tako zelo dobro nafuraš, ob tem pa vidiš še kakšen del Alp, ki ga sicer ne bi; za za večino teh tur tudi posebnega kolesa ne rabiš," doda Marko.
Dobro organizirana skupina lahko tudi sama obišče te konce in se ima čisto v redu, pa še relativno poceni se da to izvesti. A za ceno dobrih tristo evrov, kolikor stane organiziran teden furanja (s prevozom, spanjem v apartmaju, vozovnicami za parke, vodništvom in po učenjem; hrana ni vključena) boste zelo težko dobili boljšo ponudbo. Ob tem pa vam ni treba skrbeti za proste sedeže v avtu in za dobro družbo, ampak se preprosto prepustite toku. Vzdušje je vedno sproščeno, odprava pa je primerna za kolesarje različnih profilol in spretnosti, saj se skupina malo prilagodi, vsak pa se v tednu dni zelo veliko nauči in hitro napreduje.
Kar se koles tiče ni pravega pravila, najbolj ustrezno je kolo za parke z dovolj hoda in dobrimi zavorami, povsem mirno pa boste preživeli z vsegorskim/enduro kolesom s približno 160 mm hoda. Poleg vse klasične in logične opreme (beri zaščitne opreme) velja omeniti skoraj obvezno uporabo "gogglov", saj je dežja v tem delu Francije poleti zelo malo, zato so vse poti zelo prašne in če ne boste stalno prvi v skupini, bo to velika težava za vaše oči. V torbi naj bo obvezno tudi krema za sončenje z visokim faktorjem.

Najsvetlejše zvezde
"Meni osebno je kot park zagotovo najbolj všeč Les Orres, je res noro dober. Sicer pa je ena izmed najboljših tur s prelaza Col de Granon, ki ponuja kar uro in 40 minut spusta do Briançona," pravi Mac, ki je prevozil vsa tamkajšnja pobočja. Omenjena tura je res fantastična, saj ponuja zares izjemno prečenje s čudovitimi razgledi, primerna pa je praktično za vsakogar. Ob tem velja omeniti, da težav s pohodniki praktično ni in kolesarji smo dobrodošli skoraj povsod. Sami se boste morda najbolj navdušili nad kakšno drugo linijo, ali morda nad poležavanjem po celodnevnem kolesarjenju. Sicer pa je vsak park zgodba zase, vsi pa so vezani na odprte in gozdne predele tamkajšnjih smučišč. S progami vseh mogočih stopenj, zemeljskimi in lesenimi objekti ter še kakšno atrakcijo ne bo zmanjkalo idej. Dolgčas vam zagotovo ne bo, če pa se to slučajno zgodi ali si boste zaželeli dan brez kolesa, je na voljo več kot preveč aktivnosti, od obiska adrenalinskega parka, kajaka, plezanja, hoje in še marsičesa.

Natančne termine odhodov (sezona je v juliju in avgustu) ter ostale pogoje najdete na spletni strani:
mtbgalaxie.com

Avtorja fotografij Jaka Bizjak in Grega Stopar.